Društvo

Demografska kriza: U Srpskoj deset puta više penzionera nego studenata

Demografska kriza: U Srpskoj deset puta više penzionera nego studenata
Foto: Velibor Tripić | Demografska kriza: U Srpskoj deset puta više penzionera nego studenata

BANJALUKA - U Republici Srpskoj ima deset puta više penzionera nego studenata, pokazuju posljednji podaci.

Naime, prema podacima Zavoda za statistiku RS iz aprila, u akademskoj 2022/2023. godini na prvi ciklus studija visokog obrazovanja, uključujući i integrisane studije, u zimski semestar upisano je 24.026 studenata, od čega su 14.822, odnosno 61,7 odsto studentkinje. Redovno studira 87,6 odsto studenata.

"U akademskoj 2022/2023. godini nastavljen je trend opadanja broja upisanih studenata. U odnosu na prethodnu akademsku godinu, broj studenata manji je za 3,1 odsto, odnosno 781 studenta. U Republici Srpskoj, na četiri javne visokoškolske ustanove, upisana su 16.434 studenta, odnosno 68,4 odsto ukupno upisanih. Javne visokoškolske ustanove su Univerzitet u Banjaluci, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Visoka medicinska škola u Prijedoru i Visoka škola za turizam i hotelijerstvo u Trebinju. Na 15 privatnih visokoškolskih ustanova studira 31,6 odsto ukupno upisanih, odnosno 7.592 studenta", navode iz Zavoda za statistiku RS.

Dodaje se da je u školskoj 2022/2023. godini, na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj, na master studije upisan 2.201 student, a na specijalističke studije 71 student.

Tako je u ovoj školskoj godini evidentirano i ukupno 235 doktoranada.

Znači, prema ovim podacima, ukupno su u ovu školsku godinu upisana 26.533 studenta svih ciklusa studija.

S druge strane, iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske su obavijestili početkom maja da penziju za april prima ukupno 277.996 penzionera, od čega 224.013 u Srpskoj, a van Republike 53.983 penzionera.

Drago Vuković, profesor sociologije na Odsjeku za filozofiju i sociologiju Univerziteta u Istočnom Sarajevu, za "Nezavisne novine" istakao je da Republika Srpska ima demografski problem, odnosno problem sa natalitetom kao i većina zemalja.

"Jedan od indikatora je taj da smo u situaciji gdje više ljudi umire nego što se rađa. Drugi je da se smanjuje taj prosjek u porodicama i mislim da je trenutno prosjek ispod dva djeteta u porodici. Takođe, veći je procenat razvoda brakova, ali  produžavaju se i godine stupanja u brak. Nekada je to bilo između 20 i 22 godine, a sada je oko 30. Imamo velike migracije stanovništva i odlaske. Mi kao društvo starimo i postajemo zajednica starijih ljudi. U nekim zemljama u svijetu i Evropi to je izraženije nego kod nas, ali i mi polako idemo u tom pravcu", naglasio je Vuković.

Ognjen Bodiroga, član Odbora za pitanja djece, mladih i sporta i poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS, kazao je da, ako se ovako nastavi,  postaćemo polako zemlja staraca.

"Kako student da ima neki entuzijazam i da studira kad, i ako bude najbolji student, mora biti u vladajućoj strukturi da bi dobio zaposlenje. Ukoliko se nešto drastično ne promijeni, izgubićemo se kao nacija i izgubićemo svoj identitet, a znamo da su mladi okosnica sistema i neko ko treba da vodi državu", istakao je Bodiroga.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije