Društvo

Demografska obnova ključno pitanje za RS

Demografska obnova ključno pitanje za RS
Foto: N.N. | Demografska obnova ključno pitanje za RS

BANJALUKA - Prirodna depopulacija u Republici Srpskoj počela je 2002. godine, a samo u posljednjih pet godina broj stanovnika smanjen je za više od 23.000 i ne postoji mjera koja za kratko vrijeme može popraviti demografsku situaciju u Republici Srpskoj.

Ovo se, između ostalog, moglo čuti na danas održanom sastanku "Uloga i značaj medija u procesu demografske obnove", koji je održan u Vladi Republike Srpske, a kojem su pored predstavnika Ministarstva porodice, omladine i sporta i demografa prisustvovali novinari i glavni i odgovorni urednici medija u Republici Srpskoj.

Draško Marinković, predsjednik Centra za demografska pitanja i profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci, iznio je poprilično zabrinjavajuće podatke ističući da demografska obnova mora biti najvažnije pitanje kompletnog društva, u čemu mediji imaju odgovoran zadatak da snažnije promovišu porodicu i porodične vrijednosti.

Sonja Davidović, ministar porodice omladine i sporta RS, rekla je da je država ozbiljno ušla u priču o demografskoj politici i da su svjesni kakvo je stanje u Republici Srpskoj po tom pitanju.

Naglasila je da Vlada RS ozbiljno radi na novim mjerama koje bi trebalo da podstaknu mlade da formiraju porodice i planiraju budućnost.

"Radimo na kreiranju budžeta za narednu godinu, koji će sadržati sve nove mjere. Biće mjera finansijske prirode i direktne podrške mladima, ali i onih koje su nematerijalne. Uloga medija u ovom procesu biće veoma značajna i cilj je da gradimo bolju Republiku Srpsku", rekla je Davidovićeva, naglašavajući da će te mjere biti predstavljene u januaru iduće godine.

Demografska slika Republike Srpske je složena i kompleksna i glavni limitirajući faktori su nedovoljno rađanje, sve starije stanovništvo i migracije čiji je saldo na ovim prostorima od 1960. godine negativan. Problem predstavlja i to što su prošle godine, recimo, samo Banjaluka i Istočno Sarajevo imali pozitivan prirodni priraštaj, ali ono što donekle može biti ohrabrujuće jeste da se već godinama u Republici Srpskoj rađa oko 9.500 djece godišnje.

"Ne treba očekivati da se prirodni priraštaj uskoro poboljša jer nema te mjere koja za kratko vrijeme može popraviti fertilitet. Treba da se prilagodimo situaciji i probamo mijenjati ono što se može", rekao je Marinković, ističući da žene sve kasnije rađaju, da se kasnije stupa u brak te da sve to utiče na demografsku sliku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije