Društvo

Demografski potop pred vratima RS

Demografski potop pred vratima RS
Foto: N.N. | Demografski potop pred vratima RS
Uroš Vukić

BANJALUKA - Zbog negativnog prirodnog priraštaja i migracija, Republika Srpska godišnje gubi desetine hiljada ljudi, a politika i intelektualna zajednica, iako svjesni problema u kojem se nalazimo, nisu spremni da se s njim uhvate u koštac i u doglednoj budućnosti makar malo smanje razmjere demografske katastrofe, koja dostiže vrhunac, a čije posljedice ćemo "skupo platiti".

Ovo je u suštini stav demografa, ekonomista i sociologa, koji naglašavaju da je trebalo djelovati "još juče", te da je Republici Srpskoj neophodan opšti društveni konsenzus po ovom pitanju.

Godišnje po osnovu prirodnog priraštaja ostanemo bez najmanje 5.000 ljudi, a preciznih podataka o odlascima nema i određene procjene, mada nezvanične, govore da će 2030. godine na prostorima Srpske živjeti najviše 800.000 ljudi, što je, recimo, 370.000 manje u odnosu na popis iz 2013. godine, koji je pokazao da u RS ima milion i 170.000 ljudi.

"To pitanje ne dobija pažnju koju zaslužuje. Stvari koje treba da se planiraju i rade za budućnost, ovdje se po pravilu ostavljaju sa strane. Mi već kasnimo s planiranjem i bojim se da će posljedice biti veoma teške. Manje stanovništva znači manje radne snage, a manje radne snage znači da nema razvoja privrede, bez koje opet nema finansiranja penzija", rekao je Predrag Duduković iz Udruženja ekonomista SWOT.

On je dodao da je država pokretač svega i da se bez politike i države ne može ništa uraditi na tom planu.

Kada je u pitanju država, stručnjaci ističu da se Republika Srpska mora suočiti s problemom kojeg su svi svjesni, jer su, kako kažu, "cifre neumoljive", te uz struku, politiku i opšti konsenzus pokušati, ako ništa, zadržati sadašnji nivo rađanja.

"Najbitnije je održati ovakvo stanje kada je u pitanju rađanje. Političari generalno nemaju dovoljno sluha za ove probleme, bilo da se radi o vlasti ili opoziciji. Mjere populacione politike se rade na dugoročnom nivou i mi moramo da se suočimo s tim", rekao je Aleksandar Majić, demograf, dodajući da je pogrešno da se forsira rađanje trećeg i četvrtog djeteta jer mi imamo deficit prvorođenih, i da to treba da bude prioritet.

U najskorijoj budućnosti opštine kao što su Rudo, Novo Goražde, Kalinovik, Istočni Mostar, Berkovići, Han Pijesak, Trnovo, Srebrenica, Pelagićevo itd. mogle bi nestati s obzirom na to da će samo po osnovu prirodnog priraštaja RS u narednih deset godina ostati bez najmanje 60.000 stanovnika, a ako se tome dodaju i migracije i odlazak, možda i optimistično djeluje da će nas već 2028. godine biti 100.000 manje.

"Političari su kod nas, bez obzira na to da li su vlast ili opozicija, ljudi sa zatvorenim načinom gledanja i potpuno skučeni. Demografija i odlasci nije ono što birači žele da čuju i zato se ne bave time. Ovakvim konceptom pogleda na razvoj se ne može popraviti ništa i neophodna nam je generacija dosta mlađa da rješava ta pitanja i ona koja ima druge poglede i na život i na rad", rekao je za "Nezavisne" Ivan Šijaković, sociolog.

Probleme s prirodnim priraštajem imaju gotovo sve zemlje Evrope, regiona pogotovo, ali za razliku od Republike Srpske, većina ih je ozbiljno počela raditi na tom pitanju.

Hrvatska čak ima i Ministarstvo za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku, a Srbija je u ovoj godini, recimo, za populacionu politiku izdvojila pet puta više novca nego godinu ranije.

U Republici Srpskoj Savjet za demografsku politiku, koji je formiran prije nekoliko godina, i ne radi.

Prvi saziv Savjet za demografsku politiku formiran je 2004, drugi 2008. godine, a treći 2012. godine, dok je četvrti saziv formiran tek 2017. godine jer Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS dugo nije moglo dobiti saglasnost svih osoba za učešće u radu Savjeta. Nakon što je Vlada RS u maju prošle godine imenovala taj četvrti saziv, javnost još nije upoznata da li je održana ijedna njegova sjednica.

Godina         Rođeni                    Umrli                    Prirodni priraštaj

2011.             9.561                    13.658                        - 4.097

2012.            9.978                   13.796                         - 3.818

2013.            9.510                   13.978                         - 4.468

2014.            9.335                   14.409                         - 5.074

2015.            9.357                   15.059                         - 5.702

2016.            9.452                   13.970                         - 4.518

2017.            9.339                   14.663                         - 5.324

Upisani prvačići

2015/16 - 10.517

2016/17 - 10.206

2017/18 -   9.676

2018/19 -   9.600

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Marketing tim / 03.08.2021 12:59

Sinsay kao jedan od vodećih brendova LPP-a prednjači u širenju prodajne mreže na teritoriji Bosne i Hercegovine i Regiona.

Sinsay BiH | Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Pored ženske mode, nude odjeću i dodatke za muškarce, kao i atraktivnu kolekciju dječije odjeće. Čitavu ponudu dopunjuju ženska i muška oprema i kućni namještaj iz linije Home, što pečatom potvrđuje status uspješnog brenda životnog stila.

Širina asortimana ogleda se u veličini i karakteru prodavnice. Sinsay je brend koji nudi najnovije trendove po najpovoljnijim cijenama od 2013.

S površinama od 800 do 1.500 m2, novi komercijalni prostori nekoliko puta su veći od prvih Sinsay prodavnica zahvaljujući upotrebi inovativnih materijala, dizajnerskih dodataka i modernističkog osvjetljenja.

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Kolekcije su sve dostupnije zahvaljujući proširenju tradicionalne mreže prodavnica (povećanje komercijalnog prostora u poređenju sa istim periodom prošle godine). Razvoj je usmjeren ka tradicionalnom konceptu kako bi kupci imali punu pažnju i osjetili prisutnost i raspoloživost da se odgovori na njihove potrebe i želje.

Zbog ekspanzije širenja brenda, ova kompanija je u potrazi za prostorom u gradovima sa 10.000 stanovnika na teritoriji Bosne i Hercegovine, manji gradovi samo u određenim slučajevima, površine u rasponu od 800-1500 m2, u zavisnosti od lokacije, veličine grada, GLA projekta.

Sve zanimljive ponude možete poslati našem razvojnom timu na mail: [email protected].

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

LPP S.A. je međunarodna kompanija koja uspješno posluje u tekstilnoj industriji više od 20 godina. Upravljaju prepoznatljivim brendovima: RESERVED, Cropp, House, MOHITO i SiNSAY. Na tržištu Bosne i Hercegovine prisutni su od 2019. i uspješno posluju kroz mrežu od 6 maloprodajnih objekata svih brendova u Banja Luci i Mostaru, sa idejom da povećaju postojeću prodajnu mrežu.

Najčitanije