Društvo

Denis Bojić dobitnik nagrade "Nikola Guzijan" za najboljeg novinara godine

Denis Bojić dobitnik nagrade "Nikola Guzijan" za najboljeg novinara godine
Foto: N.N. | Denis Bojić dobitnik nagrade "Nikola Guzijan" za najboljeg novinara godine

BANJALUKA - Urednički kolegijum "Nezavisnih novina" odlučio je da prestižnu novinarsku nagradu "Nikola Guzijan" dodijeli Denisu Bojiću, novinaru RTRS-a, a nagradu mu je uručila Sandra Gojković Arbutina, glavni i odgovorni urednik "Nezavisnih novina".

"Nadam se da je urednički kolegijum 'Nezavisnih novina' imao težak zadatak jer bi to značilo da je ova profesija bila uvažavana i cijenjena. Bilježeći sudbine roditelja djece iz filmova, nismo samo obilježili krvavu epohu jednog naroda nego ostavili poruku za generacije koje dolaze", rekao je Bojić, a potom se zahvalio svim saradnicima na njegovim projektima.

On je spomenuo i Milanu Gajić koja se već godinama bori sa laforom, a koja je bila njegova inspiracija zbog hrabrosti koju je pokazala.

"Molio bih vas sve da na minut svoje misli usmjerite prema Paprikovcu, gdje već deset godina leži nepokretna Milana Gajić, koja je simbol borbe i inspiracija mnogima. I meni je bila inspiracija dok sam radio ovaj film. Njeni roditelji su inicirali borbu protiv lafore i zahvaljujući njima, čovječanstvo će uskoro biti lišeno ove bolesti", rekao je Bojić.

"Nadam se da će 2018. biti godina u kojoj će poštovanje dječijih prava biti na listi prioriteta", zaključio je Bojić.

Denis Bojić rođen je 13. 10. 1981 u Bjelovaru. Diplomirao je na  Filozofskom fakultetu univerziteta u Banjaluci, odsjek žurnalistika. Odbranio  je magistarsku tezu iz oblasti političke analitike "Civilno društvo kao subjekt demokratskih procesa u BiH". Novinarsko iskustvo sticao je u brojnim štampanim medijima i TV redakcijama. 

Od 2013. godine zaposlen je na Radio Televiziji Republike Srpske. Autor je brojnih reportaža iz regiona i Evrope. Scenarista je i režiser dokumentarnog filma "Vukovarski bluz" kao i dugometražnih dokumentarnih  filmova  "Djeca" i "Lica Lafore".

Njegovi filmovi prikazivani su širom regiona te na međunarodnim filmskim festivalima i specijalnim projekcijama u Francuskoj ,Švedskoj, Austriji, Makedoniji, Kanadi , Grčkoj i Indiji . Jedan je od najnagrađivanijih  autora dokumentarnih filmova u BiH.

Kao režiser, Denis Bojić je između ostalog dobitnik nagrade za najbolju režiju na filmskom festivalu u Moskvi, te nagrade Zlatni Vitez za najbolji dokumentarni film na istoimenom festivalu koji održava pod pokroviteljstvom predsjednika Ruske Federacije i Državne dume Ruske Federacije.

Denis je oženjen i otac dvoje djece. Iz jake roditeljske emocije nastaju njegova dva najveća djela dugometražni dokumentarni filmovi: "Lica Lafore" i "Djeca".

"Lica Lafore" je film koji dokumentuje sudbinu porodice Gajić i njihovu višegodišnju nadljudsku borbu za pronalazak lijeka za Laforinu bolest od koje su oboljele njihove dvije kćerke. Ovaj dokumentarni film  ostavlja duboke tragove u svakom čovjeku i jedan je od načina rješavanja globalnih problema i podizanja opšte svijesti o teškim dječjim bolestima.

"Lica Lafore" očekuje velika projekcija u Evropskom parlamentu u Strazburu koja će biti održana 13. decembra. Biće to prilika da se evropski parlamentarci na jedan potpuno drugačiji način upoznaju sa Republikom Srpskom, BiH ali i čitavim regionom koji je kroz borbu porodice Gajić inicirao rješenje za jednu od najtežih dječjih bolesti na svijetu.

O filmu "Djeca" nema potrebe govoriti, dovoljno je da se pogleda trailer.

Ovo su zaista dokazi da pojedinac zajedno sa odgovornim i ozbiljnim medijima može otrgnuti od zaborava i anonimnosti probleme i tragedije kako pojedinaca tako i cjelog čovječanstva, predstavi ih najvišem mogućem institucijama i ljudima koji imaju mogućnost mijenjanja stvari. 

U tome je snaga novinara!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije