Društvo

Dermatolozi pozvali građane na preventivne preglede kože

Dermatolozi pozvali građane na preventivne preglede kože
Foto: N.N. | Dermatolozi pozvali građane na preventivne preglede kože

BANJALUKA - Dermatolozi Klinike za kožne i polne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC) obavili su danas besplatne preglede kože u sklopu kampanje "Euromelanoma 2023", čiji je primarni cilj podizanje svijesti o značaju prevencije melanoma, najsmrtonosnijeg oblika karcinoma.

"Najveći cilj ove kampanje je prvenstveno edukacija stanovništva, da shvate šta su faktori rizika koji dovode do razvoja melanoma, kao i da upoznamo stanovništvo koliko je bitan pregled, odnosno prevencija i samopregled kože s obzirom na to da je melanom jedan od najmalignijih karcinoma kože, odnosno uopšteno jedan od najmalignijih karcinoma u ljudskoj patologiji", kazala je za "Nezavisne novine" Dragana Popović, dermatolog na Klinici za kožne i polne bolesti.

Ističe da statistički podaci govore da samo petina melanoma bude otkrivena u ranoj fazi.

"Melanom koji se otkrije u ranoj fazi ima čak preko 90 odsto šansu potpunog izlječenja, što definitivno treba da iskoristimo, jer koža je jako dostupna na pregled i zato treba reagovati ne sve promjene. Termini za besplatan pregled su popunjeni u rekordnom vremenu, imamo preko 200 popunjenih termina, s tim da smo primili i ljude koji nisu naručeni. Mogu lično reći za sebe, od jutros sam pogledala nekih 15 pacijenata i imala sam jednu sumnju na melanom i to kod mlađe osobe", kazala je Popovićeva.

Istakla je da rezultati liječenja, naravno, nisu tako dobri kao što bi bili da se melanom otkrije u ranoj fazi i poručila građanima da dođu na Kliniku za kožne i polne bolesti ili se jave dermatolozima u svojim gradovima radi prevencije.

"Apelujemo na ljude da se štite od sunčevog zračenja, da zaborave na solarijum, redovno da obavljaju samopreglede i da dođu kod nas, jer imamo na Klinici i uređaj 'Fotofinder', koji, između ostalog, služi za dermoskopiju i uvećava kožne promjene do 140 puta. To je uređaj kojim mi putem kamere pregledamo kožu pacijenta, apsolutno je komforan, bezbolan i nema nikakvog zračenja, nije invazivan nijednog momenta", istakla je Popovićeva.

Osobe svijetle puti, ili osobe sa velikim brojem mladeža, koje u porodici već imaju nekoga sa ovim zloćudnim tumorom, treba obavezno da obave preventivni pregled, kazala je za "Nezavisne novine" profesorica doktorica Jagoda Balaban, načelnica Klinike za kožne i polne bolesti.

"Čim smo objavili da se pregledi zakazuju, građani su pokazali veliko interesovanje, svi termini su popunjeni, te mnogi nisu uspjeli dobiti termin. Međutim, to ne znači da se ne mogu pregledati. Mi preglede radimo i sa specijalističkim uputnicama i svaki dan mogu da zakažu pregled, svi oni koji žele, a nisu uspjeli to da obave u sklopu ove kampanje", kazala je Balabanova.

Kako kaže, zadnji put su radili kampanju pred pandemiju virusa korona i tada su pregledali oko 170 građana, a otkrili tri melanoma.

"Prvi pacijent koji je tada ušao kod mene bio je jedan policajac iz Prijedora i kod njega je otkriven melanom. On je sada pacijent koji dolazi redovno na kontrole, tako da zaista ova kampanja i pregledi imaju  smisla", priča Balabanova i dodaje da je u porastu broj oboljelih od karcinoma, bilo melanoma ili druge vrste.

Da su prevencija i edukacija jako bitne, saglasan je i Vlado Đajić, generalni direktor UKC-a, koji je za "Nezavisne novine" istakao da je zahvalan  osoblju Klinike za kožne i polne bolesti na dosadašnjem radu i na unapređenju Klinike, koja je u rangu svjetskih.

"Besplatni pregledi pacijenata i prevencija melanoma, ozbiljne i opake bolesti, jako su bitni, a mnogi misle da nije tako. Jako je bitno da se bolest otkrije na vrijeme, jer u velikom procentu i kod najtežih oboljenja, ako ih otkrijemo na vrijeme, možemo da ih, ne samo liječimo, već i izliječimo", kazao je Đajić.

Među onima koji su došli na pregled bilo je i mlađe populacije, a jedan od njih je i student treće godine na Medicinskom fakulteta, koji je za "Nezavisne" potvrdio da je prevencija i te kako bitna.

"Došao sam na pregled mladeža, jer sam imao nekoliko njih koje sam kaišem često povređivao, pa ih želim za svaki slučaj pregledati, jer trauma dovodi do maligniteta, a to možemo otkriti samo pregledom i metodama koje su dostupne na Klinici", kazao je ovaj mladi student.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije