Društvo

Deset godina od smrti Nikole Guzijana

Deset godina od smrti Nikole Guzijana
Deset godina od smrti Nikole Guzijana

BANJALUKA - Istaknuti banjalučki novinar i pisac Nikola Guzijan preminuo je na današnji dan prije deset godina.

Guzijan je bio jedan od osnivača "Nezavisnih novina", a po njemu je ustanovljena i novinarska nagrada "Nikola Guzijan", koju "Nezavisne" dodjeljuju od 2005. godine za doprinos istraživačkom novinarstvu i promociji profesionalnih standarda.

Guzijan je takođe bio i glavni i odgovorni urednik "Glasa Srpske", a tokom svoje bogate novinarske karijere objavio je veliki broj pjesama.

Dobitnik je nekoliko nagrada za svoj rad, a saradnici ga pamte kao čovjeka koji nikome nije išao niz dlaku, dok kao pjesnik nije objavljivao često.

"Ali kada bi mu se pojavila nova knjiga, ona nije mogla da prođe bez odjeka, jer ovaj stvaralac pisao je svoje stihove univerzalnim jezikom poezije. Nikola Guzijan svojim poetskim zapisima može se otrgnuti od zaborava i prolaznosti", napisao je nedavno Nikola Vukolić, banjalučki književnik.

Istakao je da je za Guzijana riječ bila iscjelitelj i mučitelj. On je tražio otpornu riječ, tvrdu, ali elastičnu kao nerđajući čelik da u nju, kao u sasudu, salije svoju unutarnju stravu.

"On je tražio krušnu riječ koja će nahraniti njegovu izgladnjelu dušu, melemnu riječ od koje će početi da zacjeljuju njegove rane nagrižene solju svakodnevne patnje", riječi su Vukolića.

Anton Kasipović, aktuelni ministar prosvjete i kulture RS, koji je zajedno s Guzijanom bio osnivač "Nezavisnih", kaže da je i sad teško zamisliti da ovog izuzetnog čovjeka nema.

"Nikola je bio čovjek s kojim sam i više nego odlično sarađivao. S njim sam mogao o svemu da pričam i za svaki problem brzo je nalazio rješenje, zbog čega je i poslije punih deset godina od smrti teško prihvatiti činjenicu da više ne postoji", kazao je Kasipović.

On je naglasio da će nastojati da djela koja je Guzijan napisao, a koja nisu objavljena, ugledaju svjetlost dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije