Društvo

Deset trebinjskih porodica grade nove kuće, dobile su pogodnosti

Deset trebinjskih porodica grade nove kuće, dobile su pogodnosti
Foto: Vesna Duka | Deset trebinjskih porodica grade nove kuće, dobile su pogodnosti

TREBINJE - Deset trebinjskih porodica koje žive u podstanarstvu potpisale su ugovore sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem kupoprodajne ugovore za licitacijsku kupovinu građevinskih parcela na kojima planiraju graditi svoje kuće u prigradskom naselju Prljača Mjesne zajednice Gorica, treća zona gradnje.

Riječ je o parcelama koje je Grad Trebinje, i pored činjenice da je bila u pitanju licitacija, prodao ovim porodicama po povoljnim uslovima od svega 50 maraka po metru kvadratnom.

Na poziv za licitaciju su se odazvali uglavnom mladi bračni parovi sa malom djecom, ili oni koji tek zasnivaju porodicu, a prema Ćurićevim riječima, nije bilo nekih povećavanja cijene, već se sve završilo na cijeni procijenjenoj od stane Poreske uprave RS i vještaka, a kupci su se na terenu dogovarali i oko odabira placeva i kvadrature.

S obzirom na cijenu građevinskih parcela koje su u Trebinju dva, tri, pa i više puta veće od ove, kupci su prezadovoljni, tim prije što je i renta na troškove uređenja upola smanjena, a Grad pruža i pogodnost plaćanja na rate.

"Imali smo kupce koji još nisu osnovali porodice, a razmišljaju o gradnji svoje kuće, neki su i više od decenije podstanari i riješili su se na ovaj krupan potez, a Grad Trebinje je ostao na stajalištu da takve ljude maksimalno treba podržati, pa smo na jednoj od prethodnih lokalnih skupština odlučili da uvedemo popuste na rentu i troškove uređenja u trećoj, četvrtoj, petoj i šestoj zoni za one koji grade do 200 kvadrata korisnog prostora, odnosno – nisu u pitanju zgrade već objekti za individualno stanovanje", kazao je Ćurić.

On napominje da se na ovome neće stati, već u Gradskoj upravi sagledavaju i dalje mogućnosti oko toga šta se dalje može uraditi, kako bi se pomoglo i olakšalo i ovim porodicama da što prije počnu gradnju, ali i ostalim koji su zainteresovani za ovakvu gradnju.

"Gdje god nađemo situaciju da postoje placevi koji su na raspolaganju, pa i oni koji su u vlasništvu republike, a treba ih prenijeti na Grad, mi ćemo ovakvu akciju ponovo realizovati, uz poziv svim zainteresovanim da, gdje god vide takve mogućnosti – mi im stojimo na raspolaganju i sve ćemo, kao i do sada, radiiti javno i transparentno", istakao je Ćurić, dodajući da se nada da će Trebinje, kao i u subvencionisanju kupovine stanova mladih bračnih parova, i u ovoj situaciji biti primjer ostalim lokalnim zajednicama Srpske koje i na ovaj način mogu zadržavati svoje mlade ljude da ne odlaze u druge sredine.

"Ne mislim nigdje seliti, jer ovdje živim i radim, imam suprugu i dvoje djece, a svakog časa očekujem i treće, tako da, s obzirom da sam podstanar već 14 godina, želim da gradim svoj krov nad glavom, da ostanem ovdje, uz zahvalnost gradskoj upravi što mi je na ovaj način izašla u susret", kazao je nakon potpisivanja ugovora Nikola Sorajić.

Nikola Baruzt je ugovor potpisao sa svojom budućom suprugom Aleksandrom, jer, kako kažu, žele svoju porodicu zasnivati u svojoj kući.

"Ja imam dosta iskustva u građevinskim poslovima, a imam i dosta građevinskog alata s obzirom da mi pokojni otac bio tesar, tako da ću veliki dio poslova u gradnji moći obavljati sam, a imam i nešto građevinskog materijala, tako da se nadam da će to ići onako dobro kao što je sada krenulo“, kaže Barzut.

Miljan Savić je u Trebinje sa porodicom doselio iz Višegrada prije pet godina, jer su on i supruga zaposlenje našli u Dubrovniku, a budući da sve te godine žive kao podstanari odlučili su se za gradnju kuće.

"Licitirali smo parcelu, kupili je  i ako Bog da odmah krećemo sa gradnjom", kazao je on, zahvalivši se i gradonačelniku i Gradskoj upravi na koju se, kako kaže, trebaju i ostale sredine ugledati.

Parcele za koje su ovom prilikom potpisani ugovori kretale su se od 300 do 450 kvadrata, što podrazumijeva gradnju jednog individualnog objekta sa okućnicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije