Društvo

Pratite nas na Google news

Devet osoba pod nadzorom zbog virusa korona u Sarajevu

Devet osoba pod nadzorom zbog virusa korona u Sarajevu
Foto: Tanjug/AP | Devet osoba pod nadzorom zbog virusa korona u Sarajevu
N.N.

SARAJEVO - Krizni štab Ministarstva zdravlja Kantona Sarajevo kontinuirano prati aktuelnu epidemiološku situaciju u KS-u, te provodi mjere epidemiološkog nadzora, informisanja i davanja preporuka u vezi sa pojavom virusa korona (COVID-19).

U skladu s naredbom resornog federalnog ministarstva vrši se i organizovanje i koordinisanje rada kantonalnih zdravstvenih ustanova te daju preporuke shodno razvoju trenutne situacije.

“Implementacija plana pripravnosti u prethodnom periodu odnosila se na provođenje mjere stavljanja osoba pod zdravstveni nadzor. U periodu 1. do 13. februara za devet osoba je izdato rješenje za stavljanje pod zdravstveni nadzor, izvršena je obrada 195 pojedinačnih sanitarnih upitnika i 20 sanitarnih upitnika za grupu osoba koje su boravile ili još uvijek borave na području Kantona Sarajevo, čime se provodi propisani epidemiološki nadzor. Ovime se uspostavio adekvatan mehanizam za prikupljanje i analizu podataka nastalih prilikom skrininga za brzu procjenu i reagovanje”, navedeno je u Izvještaju Kriznog štaba.

Prema navodima Evropskog centra za prevenciju bolesti i kontrolu, mogućnost zaraze za stanovništvo EU/EEA i dalje se smatra malom. Iako su iz sedam zemalja EU prijavljeni slučajevi uvezenih i lokalno nastalih slučajeva, ukupni broj slučajeva prijavljenih na tom području i dalje je nizak, a mjere zaštite su na snazi.

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS će i dalje djelovati prema planu pripravnosti, a sa ciljem zaštite zdravlja stanovnika Kantona Sarajevo.

(Oslobođenje.ba)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije