Društvo

Digitalizacija vrijedna milione odgođena do odluke Suda BiH

Digitalizacija vrijedna milione odgođena do odluke Suda BiH
Foto: Pixabay | Digitalizacija vrijedna milione odgođena do odluke Suda BiH

SARAJEVO – Dodjela ugovora o nabavci opreme za digitalni prenos i emitovanje za Projekat digitalizacije Javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini moraće sačekati odluku Suda BiH, a zbog tužbe koja je uložena.

Tužbu su, kako je saopšteno iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH, uložile MIBO komunikacije d.o.o. Sarajevo, a u ime Konzorcija koji još čine i Roaming Networks d.o.o. Banja Luka, UNIS telekomunikacije d.d. Mostar i Flame Data Technologies SRL Rumunija na Zaključak Kancelarije za razmatranje žalbi BiH.

Inače, Kancelarija za razmatranje žalbi BiH odbacila je ranije žalbu MIBO komunikacija na odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača, donesenu na prijedlog Komisije za provođenje javne nabavke za digitalni prenos i emitiranje, a kojom je najpovoljnijim izabran Konzorcij u grupi ponuđača Sirius 2010 Banjaluka – Odašiljači i veze (OIV) Zagreb.

Kako se navodi, Kancelarija je ovakav zaključak donijela zbog odustajanja od žalbe jednog od članova konzorcija – UNIS telekomunikacije.

"MIBO komunikacije, kao lider Konzorcija, su na navedeni zaključak Kancelarije podnijele tužbu Sudu BiH sa zahtjevom za poništenje Zaključka, a od Ministarstva zatražili odlaganje izvršenja Zaključka Kancelarije", navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva ističu da insistiraju na brzom odlučivanju Suda podsjećajući na činjenicu da je ovaj projekat digitalizacije od javnog interesa i imajući u vidu veliku vrijednost nabavke, koja bez PDV-a iznosi 25,8 miliona KM, kao i to da je zakonski rok za rješavanje Suda BiH u ovim sporovima 60 dana.

"Ne prejudicirajući odluku Suda BiH, ali u slučaju okončanja postupka javne nabavke, nakon kojeg Sud BiH poništi Zaključak Kancelarije, to bi vodilo ka zahtjevu za naknadu štete, što bi pored vrijednosti projekta digitalizacije značilo i višemilionski dodatni trošak za državni budžet. S obzirom na navedeno, evidentan je javni interes da sačekamo odluku Suda BiH prije potpisivanja ugovora za Projekat digitalizacije Javnih RTV servisa u BiH", izjavio je Edin Forto, ministar komunikacija i transporta BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije