Društvo

Digitalizacijom čuvaju kulturno blago

Digitalizacijom čuvaju kulturno blago
Digitalizacijom čuvaju kulturno blago

SARAJEVO - Projekat digitalizacije arhiva Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, Historijskog muzeja BiH i lista "Oslobođenje" svečano je promovisan danas u Sarajevu.

Očuvanje bogate  građe u digitalnoj formi omogućeno je donacijom savremene namjenske tehnike i softvera, koju je osigurala Fondacija za zaštitu historijskog nasljeđa. Osnivač ove fondacije je historičar Džejms Lajon, nekadašnji službenik Međunarodne krizne grupe i OHR-a.

"BiH je prebogata istorijom. Nažalost, njeno kulturno-istorijsko nasljeđe sistematski je uništavano kroz tri rata u zadnjih 100 godina, u prirodnim nepogodama, ali i zbog neodgovornosti političkih elita", izjavio je Lajon. Ocijenio je da je istorija integralni dio sadašnjosti i budućnosti, zbog čega ju je i potrebno sačuvati za buduća pokoljenja.

Lajon je Fondaciju osnovao ove godine i već je u januaru uključena u digitalizaciju kolekcija Nacionalne i univerzitetske biblioteke, a 11. avgusta projekat je proširen na Historijski muzej i "Oslobođenje", čije je prvo izdanje iz 1943. godine tako sačuvano u digitalnoj formi.

"Ovaj projekat će omogućiti da sav digitalizovani materijal bude dostupan na COBISS-u, regionalnoj mreži biblioteka. Vitalno za BiH je da se spriječi dalje propadanje i uništavanje njene bogate riznice kulturno-historijskog nasljeđa", poručio je Lajon, koji je najavio da će njegova fondacija aktivnosti digitalizacije vremenom proširiti i na druge kulturne institucije u BiH.

Ustupljena oprema, istakao je, bilježi digitalne snimke najviše moguće rezolucije u vjerodostojnim bojama.

Nadina Grebović-Lendo, koordinatorica projekta digitalizacije za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH, kazala je da je tehnologija prijeko potrebna bibliotekarima, ali i često nedostupna zbog skromnih budžeta biblioteka.

"Ovim projektom omogućen je početak intenzivnije digitalizacije dokumentarnog nasljeđa iz fondova naše biblioteke i znači prvu fazu - pretvaranje papira u digitalnu formu. U narednom periodu nastojaćemo uspostaviti digitalne kolekcije koje će našim korisnicima omogućiti savremeniji i brži pristup građi", naglasila je Grebović-Lendo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije