Društvo

Diplome za obučene pripadnike Žandarmerije

Diplome za obučene pripadnike Žandarmerije
Foto: Srna | Diplome za obučene pripadnike Žandarmerije

BANJALUKA - U Centru za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS u Zalužanima uručena su uvjerenja drugoj grupi polaznika obuke za policijske službenike Žandarmerije MUP-a.

Načelnik Uprave policije Dalibor Ivanić rekao je da je obuku do sada prošlo 80 pripadnika Žandarmerije.

"Cilj nam je da ovu obuku prođu svi pripadnici Žandarmerije, kako bi imali jedinstvenu taktiku postupanja u različitim bezbjednosnim situacijama i da bi bili osposobljeni za združeno djelovanje više jedinica Žandarmerije kada se angažuju na izvršenju zajedničkog polcijskog zadatka, ali i za sadejstvo sa pripadnicima Specijalne antiterorističke jedinice", rekao je Ivanić u Zalužanima.

Ivanić je naglasio da je obuka, koja je realizovana u Centru za obuku, trajala tri mjeseca i imala tri segmenta - vatrenu, taktičku i fizičku obuku.

On je podsjetio da je Žandarmerija nastala transformacijom Jedinice za podršku u septembru prošle godine sa ciljem bržeg i adekvatnijeg reagovanja na eventualne bezbjednosne izazove, koji bi bili ispred Republike Srpske.

"Ove jednice se svakodnevno angažuju u Republici Srpskoj, a već duži period su angažovani na istočnom dijelu Republike kao ispomoć Graničnoj policiji BiH u suzbijanju ilegalnih migracija", poručio je Ivanić.

Prema njegovim riječima, ove jedinice karakteriše mobilnost i operativnost na području cijele Republike Srpske, kao i njihova opremljenost i obučenost.

Ivanić je napomenuo da je Žandarmerija u svom sastavu ima i službene konje, te službene pse.

Načelnik Uprave policije je rekao da je trenutno u MUP-u u toku interni oglas za popunu 97 upražnjenih radnih mjesta za pripadnike Žandarmerije, gdje će nakon selekcije biti izabrani najbolji kandidati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije