Društvo

Disciplinski postupak zbog pisanja kolumni

Disciplinski postupak zbog pisanja kolumni
Disciplinski postupak zbog pisanja kolumni

TUZLA - Aziz Čačković, sad smijenjeni ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi Tuzlanskog kantona, pokrenuo je disciplinski postupak protiv svog pomoćnika za trgovinu Ekrema Avdića zbog toga što je, kako je navedeno u prijavi, na radnom mjestu ispoljavao svoja politička uvjerenja i stavove favorizirajući jednu političku stranku, čime je na indirektan način vrijeđao suradnike koji nemaju identične političke stavove ili uvjerenja.

Inače, Avdić je dugogodišnji novinar iz Tuzle, koji u posljednje vrijeme piše kolumne na portalu Tuzlalive.ba s kritičkim osvrtom na aktuelna dešavanja u BiH. Čačković je posljednjeg dana dužnosti, prije nego što ga je na poziciji ministra zamijenio Senaid Hadžić, uputio žalbu Agenciji za državnu službu Federacije BiH zbog obustavljenog disciplinskog postupka.

U Agenciji za državnu službu su naveli kako je prvobitna Čačkovićeva prijava odbijena jer je došlo do zastare pokretanja i vođenje disciplinskog postupka. Ostavljena je mogućnost žalbe koju je Čačković iskoristio, a konačnu riječ u ovom slučaju dat će Disciplinska komisija Agencije za državnu službu.

"Sve me ovo podsjeća na najcrnje dane staljinizma. Meni se uskraćuje osnovno ljudsko pravo - pravo na slobodu govora. U obrazloženju su naveli kako državni službenik ne smije obavljati dužnost ili djelatnost ili biti na položaju koji dovodi do sukoba interesa s njegovim službenim dužnostima, a naročito ne smije slijediti upute političkih stranaka. Nisam član niti jedne političke stranke, niti sam slijedio bilo čije upute. Kao dugogodišnji novinar ukazivao sam i ukazivat ću na anomalije u našem društvu sviđalo se to nekom ili ne", kaže Avdić.

Ekrem Avdić i Aziz Čačković su u postupku medijacije, koji je vodila Bila Tulumović, ostali pri svojim stavovima. Avdić je potcrtao kako član 19, na koji se poziva Čačković, zadire u delikt mišljenja i da on smatra kako kao novinar ima pravo javnog istupanja. Avdić je naveo i kako njegovi tekstovi nisu pisani po uputi nijedne političke stranke nego je to njegovo slobodno novinarsko mišljenje i obaveza ukazivanja na loše stanje, te kritika aktuelne političke elite.

Međutim, Čačković je u postupku meditacije predložio da se Avdiću izrekne javna disciplinska opomena i prestanak objavljivanja kolumni u elektronskim medijima.

"Naravno da na to nisam pristao. Čačković je uputio žalbu Agenciji za državnu službu, a ja ću, kada se sve ovo okonča, podnijeti prijavu za mobing", kaže Avdić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije