Društvo

Distrofičari teško do elektromotornih kolica

Distrofičari teško do elektromotornih kolica
Foto: Pixabay | Distrofičari teško do elektromotornih kolica

BANJALUKA - Distrofičari imaju veoma velik problem s nabavkom ortopedskih pomagala, prvenstveno elektromotornih kolica, kazao je za "Nezavisne novine" Radovan Ristić, izvršni direktor Udruženja distrofičara regije Banjaluka, povodom obilježavanja programa Nedjelje borbe protiv distrofije.

"Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske izdvaja jedan dio sredstava za nabavku kolica, ali to su minimalna sredstva. Recimo, Fond izvaja 3.700 KM za elektromotorna kolica, a jedva možete naći kolica koja se uklapaju u tu cijenu. Kolica koja zadovoljavaju potrebe koštaju oko 6.000-7.000 KM, tako da se naši članovi dovode u situaciju da moraju doplaćivati, nabavljaju kolica bez akumulatora i snalaze se na razne načine", objašnjava Ristić.

Dodaje da u Republici Srpskoj ne postoji ovlašteni servis za elektromotorna kolica.

"Iako su svi dobavljači kolica po ugovoru sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS u obavezi da imaju servis za pomagala koja prodaju, oni ga, nažalost, nemaju. Ljudi se bukvalno dovijaju sami, popravljaju kolica kod električara, mehaničara i slično", kazao je Ristić.

Naš sagovornik ističe da moto ovogodišnjeg obilježavanja programa Nedjelje borbe protiv distrofije glasi "Stvaramo uslove za inkluzivniji i ravnopravniji svijet".

"Već duži niz godina svoje resurse usmjeravamo ka servisima podrške, a tu prvenstveno mislimo, kada su distrofičari u pitanju, na personalnu asistenciju, na prilagođen prevoz, obrazovanje, zapošljavanje. Mada, džaba nam je pričati o obrazovanju i zaposlenju, ako ne postoje preduslovi za samostalan život. U sklopu obilježavanja programa zakazani su razni sastanci sa mnogobrojnim institucijama i ustanovama koje su donosioci vlasti i rade na poboljšanju života lica sa invaliditetom, pa samim tim i distrofije", rekao je Ristić i pozvao građane da prisustvuju centralnoj manifestaciji.

"Ovogodišnje obilježavanje Nedjelje borbe protiv distrofije malo je zakasnilo zbog kiše i vremenskih neprilika, ali glavna manifestacija, izložba radova naših članova i predstavljanje rada našeg udruženja, biće održana u srijedu, 31. maja, na Trgu Krajine u Banjaluci, od 10 do 17 časova", kazao je Ristić i dodao da je iza njih mnogo uspješnih projekata, a obilježiće i 50 godina od osnivanja.

"Na izložbi će biti predstavljeni umjetnički radovi naših članova, pretežno ručni radovi. Izrađivali su nakit, ikone, a to su sve naučili kroz projekte neformalnog zapošljavanja za ljude koji nemaju preostalu radnu sposobnost, da bi mogli kod kuće nešto da naprave i poslije prodaju nekome", rekao je Ristić.

Nedjelju borbe protiv distrofije Evropska organizacija distrofičara obilježava od 1973. godine, obično u drugoj polovini maja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije