Društvo

Divlje svinje tamane žito

Divlje svinje tamane žito
Foto: N.N. | Divlje svinje tamane žito

BANJALUKA, GRADIŠKA - U pojedinim područjima na teritoriji RS divlje svinje su već u značajnoj mjeri napravile štetu u poljoprivredi, a zbog sve veće populacije ovih životinja u RS povećan je i rizik od nastanka štete, te je iz tih razloga pojačan i odstrel.

U pokušajima poljoprivrednika da zaštite svoje posjede, desile su se i dvije tragedije. Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača, kaže da su tragedije, u kojima su izgubljeni ljudski životi, što je na kraju najveća i nemjerljiva šteta, uzrokovane nepromišljenim potezima, koje nikako ne preporučuje.

"Divlje svinje su stalna opasnost u priobalnim područjima oko rijeke Save i tu smo imali značajnu štetu na području Kozarske Dubice i Gradiške. Imam informacije da je bilo značajne štete i na usjevima kukuruza, gdje su pojedine parcele od desetak hektara desetkovane", rekao je Marinković za "Nezavisne".

On je istakao da je pojačan odstrel divljih svinja, što zbog štete koju prave, što zbog opasnosti od afričke kuge svinja.

"Moramo kroz Lovački savez i lovačke grupe i organizacije da izvršimo korekciju populacije tih životinja jer je to jedini način da spriječimo probleme. Ne možemo stavljati mamce da ih trujemo, ne možemo ih ubijati minama ili slično, nego jednostavno samo produžiti rokove i listu za odstrel, dozvoliti lovcima da vrše odstrel do određene mjere", rekao je Marinković. Istakao je da je sve više divljih svinja na našem području, te da je kontrolisani lov jedini način da se ta populacija dovede u neku razumnu mjeru.

Savo Minić, predsjednik Lovačkog saveza RS, kaže za "Nezavisne" da je na terenu uočeno više divljih svinja u posljednjih četiri-pet godina. Dodaje da su nekada imale jednom godišnje ciklus parenja, a realni pokazatelji govore da je moguće da se sada pare dva puta u toku godine, što je zasigurno razlog njihovog većeg brojnog stanja.  

"To ne treba mjeriti sa štetom koju divlje svinje prave. Divljač je uvijek pravila štetu - svugdje i u vrijeme gladnih godina u bivšoj državi", rekao je Minić.

On kaže da razumije poljoprivrednike zbog moguće štete, ali da su poljoprivrednici u nekada preduzimali određene mjere zaštite, stavljajući plašilice, ograde, ložili vatru i čuvali usjeve.

"Sada je pojačan odstrel. Mi smo i zbog same pojave afričke kuge aktivirali brže izvršenje godišnjih planova, a upravo zbog pojave štete na usjevima smo dozvolili lov pogonom i prigonom već od 1. septembra, što znači da i sada naši lovci uz upotrebu pasa love divlje svinje", kaže Minić. 

Da ove godine zasad nije bilo veće štete od divljih svinja u Semberiji, kaže Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Semberija", koji ističe da je povećanim brojem divljih svinja protekle i ove godine povećan i rizik za štete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije