Društvo

Đaci bojkotovali nastavu zbog druge profesorice

Đaci bojkotovali nastavu zbog druge profesorice
Foto: N.N. | Đaci bojkotovali nastavu zbog druge profesorice

GRADIŠKA - Grupa gimnazijalaca u Gradišci odbila je danas prisustvovati času istorije jer im je dodijeljena druga profesorica, zbog čega je sinoć nakon sumiranja izostanaka trebalo da bude održan roditeljski sastanak u vezi s tom situacijom.

Kako saznajemo, pojedini đaci su željeli dati podršku jednoj od dvije profesorice koje se spore zbog fonda časova, a zakon je prednost dao profesorici koja je došla devet godina prije one koju ta grupa đaka želi i zato su danas bojkotovali nastavu.

Grupa maturanata dala je podršku, kako su prenijeli portali, Snježani Lasica-Kotur, ali je Prosvjetna inspekcija dala nalog da se postupa po zakonu, što je uvažio i stručni aktiv, pa je doneseno rješenje u korist profesorice Mare Vujčić, čiju su nastavu pojedinci juče bojkotovali.

Vesna Krunić, direktorka Gimnazije Gradiška, potvrdila je za "Nezavisne", kaže da je sve sprovedeno u skladu sa zakonom i odlukom prosvjetnog insprektora.

Dio đaka je bio izvan škole, a trećina đaka je pristupila nastavi.

"Moramo obavijestiti roditelje da njihova djeca nisu ušla u školu, nego su bila ispred škole pozivajući novinare", kaže Krunićeva.

Napominje da se spor o tome ko ima prednost nad časovima između dvije profesorice vuče već osmu godinu.

Ističe da je prije nekoliko dana bio prosvjetni inspektor da se uvjeri da je izvršen njegov nalog koji je izdao, a taj nalog i nova podjela časova su izvršeni u zakonskom roku, međutim tu podjelu djeca ne prihvataju.

Profesorica u čiju korist je donesena odluka je počela raditi devet godina prije one druge koju žele đaci, a koja je, prema riječima direktorice, i organizovala učenike.

"Ona je iznijela svu dokumentaciju, što mislim da  ne treba da se iznosi pred djecu, jer oni  nisu tu da odlučuju, već da se obrazuju", kaže Krunićeva.

Obje profesorice, kako kaže Krunićeva, ostaju da rade u ovoj školi, ali đaci su uzimanje tih časova shvatili kao otkaz.

Republički prosvjetni inspektor je početkom oktobra izvršio vanrednu inspekcijsku kontrolu i utvrđeno je da je Mara Vujčić uložila prigovor na podjelu časova istorije, koji je dostavljen direktoru.

"Direktor je nakon druge sjednice Aktiva Nastavničkom vijeću predložio podjelu časova iz istorije, kako je predloženo na prvoj sjednici, međutim  Mara Vujčić se na sjednici Nastavničkog vijeća nije složila sa podjelom časova istorije", kažu danas iz Inspektorata RS.

Inspektor je naložio da direktor odluči po uloženom prigovoru na podjelu časova istorije i da Stručni aktiv nastavnika društvene grupe predmeta predloži podjelu časova istorije na osnovu uloženog prigovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije