Društvo

Đaci iz Centra "Zaštiti me" ubiru plodove svoga rada

Đaci iz Centra "Zaštiti me" ubiru plodove svoga rada
Foto: N.N. | Đaci iz Centra "Zaštiti me" ubiru plodove svoga rada
Nikolina Aleksić

BANJALUKA - Vrijedne ruke sedam učenika sa smjera Agroproizvodnja iz Centra "Zaštiti me" u Banjaluci dočekale su da uberu plodove svog rada, povrće koje se ubrzo nakon što ga uberu nađe na njihovoj trpezi.

Ovi učenici, zajedno sa profesoricom, kroz praktičnu nastavu koja se održava tri puta sedmično realizuju aktivnosti.
 
Zorica Kuzmanović Vasilić, direktorica Centra "Zaštiti me", za "Nezavisne" kaže da u ovoj školi od 1. septembra počinje priprema plastenika. 
 
"Imamo tri plastenika, tako da učenici kontinuirano rade, a sve je prirodna proizvodnja i bez vještačkih preparata", kazala je Kuzmanović Vasilićeva.
 
Ističe da tokom godine imaju dvije sjetve: proljećnu i jesenju. 
 
"Jesenja sjetva je uglavnom zelena salata koja se koristi u našoj kuhinji, a proljećna sjetva su bili crveni luk, paprika, paradajz i krastavac", rekla je ona.
 
Prema njenim riječima, sve što se ubere u plastenicima iskoriste za pripremu hrane, koja se nađe na meniju učenika i radnika ovog centra.
Kako kaže, posebno ih raduje sreća i zadovoljstvo učenika koji se na ovaj način edukuju i pripremaju za samostalan rad kako bi se mogli vratiti u opštine iz kojih dolaze te kako bi pomogli roditeljima.
 
Navodi da osim ovih sedam učenika, koji su prošle godine upisali smjer za agroproizvođače, očekuje da će biti upisano još jedno odjeljenje ove godine.
 
"Kod nas je specifičan upis jer u avgustu upisujemo nove učenike, a očekujemo da ćemo imati i ove godine još jedno odjeljenje", rekla je Kuzmanović Vasilićeva.
 
Kako navode iz ovog centra, u okviru srednje škole imaju obrazovne profile: zidar - moler, kuvar, krojač - konfekcijski šivač, agroproizvođač, frizer i pekar.
 
JU Centar za rehabilitaciju slušanja i govora i Centar "Zaštiti me" su partneri u projektu "Poboljšanje dostupnosti i pristupačnosti zdravstvenih i socijalnih usluga radi poboljšanja kvaliteta socijalne uključenosti za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju - ASIQ", koji se finansira posredstvom IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska - BiH - Crna Gora 2014-2020. godina.
 
Osnovni cilj ovog projekta je, kako navode, poboljšanje dostupnosti i pristupačnosti zdravstvenih i socijalnih usluga u cilju poboljšanja kvaliteta socijalne uključenosti i obrazovanja djece i mladih sa smetnjama u razvoju.
 
Ističu da je zahvaljujući projektu ASIQ znatno unaprijeđen vaspitni proces, a posebno praktična nastava za učenike srednje škole, zanimanje frizer i agroproizvođač. 
 
"Zahvaljujući opremi za praktičnu nastavu doniranu kroz ASIQ projekat povrće je maksimalnog prinosa i izuzetnog kvaliteta. Osim uzgoja povrća, učenici svakodnevno rade na uređenju i uljepšavanju dvorišta škole", navode iz Centra "Zaštiti me".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije