Društvo

Đajić: Cilj je unapređenje rada UKC-a

Đajić: Cilj je unapređenje rada UKC-a
Foto: Arhiva | Đajić: Cilj je unapređenje rada UKC-a

BANJALUKA - Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da je posjeta predstavnika najznačajnih zdravstvenih ustanova iz Srbije prilika da se pokaže dobra saradnja Srbije i Republike Srpske i nesebičnost kolega iz Srbije da prenose znanja ljekarima UKC i drugim zdravstvenim radnicima.

"Kolege iz Srbije su danas ne samo učestvovale u edukaciji, već i liječenju naših pacijenata. Ovo je i prilika da zahvalimo svim zdravstvenim radnicima Srbije, rukovodstvu Srbije na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem za sve što rade za zdravstveni sistem Srpske, a rade mnogo u vidu donacija, pomoći, edukacija, liječenju naših pacijenata u Srpskoj i liječenje naših pacijenata u Srbiji", rekao je Đajić novinarima u Banjaluci.

On je zahvalio svim kolegama ističući da je cilj unapređenje rada UKC-a i da pacijenti ove ustanove i stanovnici Srpske imaju zdravstvenu zaštitu kao u mnogim u bogatijim i većim državama i mnogo razvijenijim centrima Evrope i svijeta.

Upravnik Klinike za kardiohirurgiju Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" Slobodan Mićović istakao je da se u UKC-u Republike Srpske osjeća kao kod kuće i da su cijeli timovi ljekara sa Instituta Dedinje dolazili da pomažu mladim kolegama u UKC-u da bi se napravila jedna dobra Klinika za kardiohirurgiju.

"Sada poslije godinu i po dana i skoro 400 operisanih pacijenata mogu da kažem da idemo sigurnim koracima u jednu svetlu budućnost ove kardiohirurgije i siguran sam da će ova kardiohirurgija ne samo po broju operacije, nego i po vrsti, raznovrsnosti i rezultatima biti jedna zaista vrhunska ustanova", rekao je Mićović.

On je naglasio da se na Institutu "Dedinje" operiše jako mnogo i da je ovo po svim brojevima i rezultatima jedna vodeća institucija u ovom regionu.

"Mi zaista nesebično prenosimo naše znanje i iskustva. Desetine doktora i sestara sa Dedinja su prošle kroz Kliniku za kardiohirurgiju UKC-a i svi su se sa osmehom vraćali, jer je entuzijazam i želja za učenjem i edukacijom je ovde na impozantnom nivou", rekao je Mićović.

On je istakao da će ljekari sa Instituta "Dedinje" sa zadovoljstvom nastaviti saradnju, ne samo na nivou ove dvije zdravstvene ustanove, nego i na nivou Udruženja kardiovaskularnih hirurga, Udruženja kardiologa Srpske, sve s ciljem što bolje zdravstvene zaštite.

Direktor Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić" Radoje Simić rekao je da mu je čast i zadovoljstvo što kao predstavnik najveće dječije bolnice u regionu može da učestvuje u radu, kako je rekao, velike, znamenite, kvalitetne, dobre, a po nekim stvarima možda i prve zdravstvene ustanove u regionu.

"Kao rukovodilac mogu da pozavidim ovoj bolnici i direktoru Vladi Đajiću koji ima veoma mnogo sluha za vrlo kvalitetne mlade doktore, koje šalje na edukacije od bratskog Beograda i Srbije, preko Slovenije i LJubljane, Beča i drugih gradova širom Evrope", istakao je Simić.

Simić je istakao da je veliki doprinos saradnji zdravstvenih ustanova dala dobra saradnja rukovodstava Srbije i Republike Srpske.

"Često dolazim ovde, svake godine, svaki dan tačnije primećujem napredak u kvalitetu rada, opremi, znanju kadra kako lekara, tako i medicinskih sestara. Sve čestitke rukovodstvu ustanove, rukovodiocima zdravstvenog sistema u Republici Srpskoj i predstavnicima vlasti Srpske", rekao je Simić.

Zamjenik direktora UKC-a Srbija Jovica Milovanović rekao je da su Klinički centar Srbije i UKC Republike Srpske kičme zdravstvenog sistema Srbije i Republike Srpske i da njihova saradnja traje dugi niz godina, te da na godišnjem nivou u UKC Srbije na bolničkom liječenju bude više od 1.100 pacijenata iz Srpske.

"Gotovo za svakoga od njih je profesor Đajić u kontaktu bio sa mnom ili sa direktorom, gdje smo omogućili da se leče u najboljim mogućim uslovima", istakao je Milovanović.

On je naveo da je glavna impresija to da je UKC Republike Srpske vrhunski napravljena ustanova, naglasivši da je mnogo važnije od toga da se održava kontinuitet javnih nabavki potrošnog i ugradnog materijala.

Milovanović je naglasio da je za sve potrebno razumijevanje Vlade Srpske i predsjednika, jer su, kako je rekao, dodao velika izdavanja za zdravstvo.

On je naveo da se u UKC Srbije u ovom trenutku nalazi 25 ljekara na specijalizaciji i subspecijalizaciji gdje usavršavaju najkomlikovanije procedure i po završetku će se vratiti u UKC Srpske da ih samostalno izvode.

"Zajedno smo sa kolegama značajno unapredili operacije karcinoma, malignih tumora grkljana", rekao je Milovanović.

On je istakao da se na čelu UKC Republike Srpske nalazi vrhunski menadžer koji se stalno trudi da se uvijek ide naprijed, dodavši da je to sigurni put uspjeha.

Iz UKC su naveli da je cilj radne posjete kolega iz Srbije jačanje dosadašnjih saradnji, planiranje budućih projekata i pružanja što bolje zdravstvene zaštite pacijentima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije