Društvo

Đajić: Dobro opremljena klinika garant najboljeg liječenja najtežih bolesnika

Đajić: Dobro opremljena klinika garant najboljeg liječenja najtežih bolesnika
Foto: Anadolija | Đajić: Dobro opremljena klinika garant najboljeg liječenja najtežih bolesnika

BANJALUKA - Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske jedina je organizaciona jedinica na prostoru BiH koja zbrinjava najteže i kritično oboljele nehirurške pacijente, a nakon decenije rada nastaviće sa nabavkom najsavremenijih aparata i edukacijom kardova.

Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS na konferenciji za novinare povodom deset godina rada Klinike istakao je da je dobro opremljena i kadrovski opsosobljena klinika garant najboljeg liječenja najtežih bolesnika.

Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane istakao da su za relativno kratko vrijeme napravili ogroman iskorak, a da imaju saradnju sa ostalim regionalnim centrima.

"Dosegli smo nivo najsavremnijih i najrazvijenijih zemalja zapadnog svijeta", kazao je Kovačević.

Prema njegovim riječima kada je u pitanju edukacija kasrova u proteklih deset godina urađeno je mnogo, a mladi ljekari postali su specijalisti i subspecijalisti, a uskoro će UKC imati i petog subspecijalistu intenzivne medicine.

Dodao je da su ovladali sa većinom procedura koje se koriste u liječenju u ovoj oblasti.

Iz UKC RS podsjetili su da je ova Klinika jedina posjeduje aparat VV ECMO tzv. vještačka pluća i izvodi proceduru veno-venske ekstrakorporalne membranske oksigenacije. Klinika posjeduje prestižni sertifikat ISO 9001:2015 odnosno sve medicinske procedure koje se izvode su standardizovane i ujednačene sa istim ili sličnim procedurama u drugim razvijenim zemljama i sve su prema međunarodno priznatim normama koje se odnose na opseg liječenja kritično oboljelih pacijenata.

"U okviru djelovanja ove Klinike uspješno se realizuje projekat telemedicine i teleedukacije svjetski poznate Mayo klinike. Komunikacija sa Mayo klinikom i ljekarima koji učestvuju u video viziti nastala je na temelju dugogodišnje saradnje koja je počela i prije samog osnivanja Klinike intenzivne medicine za nehiruške grane. Pomenuti ljekari su dali svoj veliki doprinos u proteklih deset godina putem savjeta o samoj organizaciji klinike, preko donacija kao i edukacijom naših ljekara u SAD-u", kažu u UKC RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije