Društvo

Đajić: Prevencija najbolji lijek, obaviti pregled krvnih sudova vrata i glave

Đajić: Prevencija najbolji lijek, obaviti pregled krvnih sudova vrata i glave
Foto: RTRS | Đajić: Prevencija najbolji lijek, obaviti pregled krvnih sudova vrata i glave

BANJALUKA - Interesovanje građana za besplatne ultrazvučne preglede krvnih sudova glave i vrata u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske je veliko, a neurolozi svakodnevno pregledaju znatan broj pacijenata.

Pregledi su počeli u ponedjeljak u okviru kampanje koju sprovode Udruženje neurologa Republike Srpske i Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, a s ciljem podizanja svijesti o prevenciji moždanog udara.

Građani će sve do 19. novembra moći besplatno i bez uputnice obaviti pregled krvnih sudova glave i vrata u Klinici za neurologiju UKC-a.

Broj telefona za zakazivanje pregleda je 051/342-215 i aktivan je svaki radni dan u periodu od 9.00 do 18.00 časova.

Direktor UKC-a Vlado Đajić podsjetio je da se sutra obilježava Svjetski dan moždanog udara, te da je veoma važno što su građani prepoznali značaj obavljanja preventivnog pregleda.

"Moždani udar je jedno od najtežih oboljenja savremenog čovjeka i nalazi se u vrhu uzroka smrti. Nastaje najčešće zbog začepljenja krvnih sudova vrata i glave. U Republici Srpskoj godišnje od moždanog udara oboli između četiri i pet hiljada ljudi", rekao je Đajić za RTRS.

On je istakao da je prevencija najbolji lijek, apelujući na građane da obave pregled krvnih sudova vrata i glave.

Dodao je da se u UKC-u svakodnevno obavi između 50 i 100 pacijenata, od kojih 20 do 30 imaju ozbiljne promjene na krvnim sudovima.

"Za jedan dan zakazali smo pregled krvnih sudova vrata i glave za 800 pacijenata, što do sada nije zabilježeno", rekao je Đajić.

(RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije