Društvo

Đajić: Prevencija sprečava polovinu slučajeva moždanog udara

Đajić: Prevencija sprečava polovinu slučajeva moždanog udara
Foto: Arhivska fotografija | Đajić: Prevencija sprečava polovinu slučajeva moždanog udara

BANJALUKA - Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske u Banjaluci Vlado Đajić rekao je danas da prevencija sprečava 50 odsto slučajeva moždanog udara i apelovao da se stanovništvo pridržava preventivnih mjera.

"Ultrazvučno ispitivanje krvnih sudova vrata i glave je jedna od najbitnijih metoda za sprečavanje moždanog udara, jer veliki broj slučajeva nastaje zbog patoloških promjena na krvnim sudovima", rekao je Đajić novinarima u Banjaluci tokom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara.

On je naveo da su ljekari iz UKC-a besplatno pregledali više od 45.000 ljudi koji nisu imali simptom moždanog udara, ali su imali bar jedan faktor rizika, te se mogu pohvaliti da su smanjili mogućnost nastanka za skoro 50 odsto.

Načelnik Klinike UKC-a za neurologiju Siniša Miljković rekao je da je moždani udar jedno od najčešćih nezaraznih oboljenja u Srpskoj, te da se računa da oko 4.500 do 5.000 lica na godišnjem nivou doživi moždani udar.

"Oko 30 odsto lica koja prežive moždani udar imaće invaliditet i biće vezani za krevet", napomenuo je Miljković.

Predstavnik Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske Milan Latinović rekao je da u Srpskoj postoji šest centara za prevenciju moždanog udara i zbrinjavanje oboljelih, te dodao da je u planu otvaranje još jednog u Foči.

On je naveo da u rizične grupe spadaju osobe starije dobi, dijabetičari, kardiovaskularni pacijenti i lica sa povišenim krvnim pritskom, a najčešći faktori rizika su pušenje, konzumiranje alkohola, gojaznost, nedostatak fizičke aktivnosti.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara na banjalučkom Trgu Krajine za stanovništvo je organizovana kontrola šećera u krvi i mjerenje krvnog pritiska.

U svijetu svake druge sekunde moždani udar pogodi jednu osobu, a svakih šest sekundi nekog usmrti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije