Društvo

Đajić: Trenutno redovno snabdijevanje kiseonikom

Đajić: Trenutno redovno snabdijevanje kiseonikom
Foto: Srna | Đajić: Trenutno redovno snabdijevanje kiseonikom
Srna

BANJALUKA - Univerzitetski klinički centar Republike Srpske raspolaže dovoljnim količinama kiseonika i snabijedvanje je trenutno redovo, izjavio je generalni direktor ovog zdravstvenog centra Vlado Đajić.

"U ovom trenutku imamo oko osam tona kiseonika, snabdijevanje je redovno, ali ne znamo do kada ćemo i kako ćemo dalje. Tražimo najbolje moduse, nema čarobnog štapića, zato što može i `Meser` da ostane bez kiseonika i onda dolaze sve zdravstvene ustanove u BiH u problem", rekao je Đajić novinarima u Banjaluci.

Ukazao je na otežano funkcionisanje, jer u ovom trenutku kiseonika nedostaje u svijetu, a istakao je korektan odnos "Mesera" prema UKC-u.

On je naveo da je kiseonik koji se upotrebljavao u zdravstvenim ustanovama bio dobar i da je sada dobar.

"Svi su sada vidjeli do kakve katastrofe je moglo dovesti trenutno ludilo gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića koji je bio spreman da žrtvuje živote naših stanovnika i građana Banjaluke i Republike Srpske za svoje jeftine poene", rekao je Đajić.

On je istakao da su zdravstveni radnici ogorčeni na ponašanje gradonačelnika Banjaluke, da su mnogi pacijenti uznemireni, da su neki bježali iz bolnice, da su porodice pacijenata dolazile, zvale, htjele da dovoze neke druge boce kiseonika.

"Sve je bilo nepotrebno, kiseonik je bio ispravan", naglasio je Đajić i dodao da UKC dobija kiseonik preko donatora i da su sa dosadašnjim dobavljačima dogovorili sporazume, raskid ili zamrzavanje ugovora i raspisivanje tendera.

Đajić je istakao da je se povećava broj pacijenata i da je danas na UKC-u otvoren treći sprat.

"Ako se opet poveća broj pacijenata, niko ne zna gdje ćemo nabavljati kiseonik jer `Meser` nema dovoljno kiseonika", rekao je Đajić i dodao da je Srbija zabranila izvoz kiseonika, te da su u Hrvatskoj i Evropi veliki problemi sa kiseonikom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije