Društvo

Đajić: Izvedena nova procedura - još jedan veliki uspjeh UKC RS

Đajić: Izvedena nova procedura - još jedan veliki uspjeh UKC RS
Foto: Arhiva | Đajić: UKC RS je rame uz rame sa centrima visoko razvijenih država

BANJALUKA - Tim Odjeljenja za elektrofiziologiju srca i poremećaje srčanog ritma - Pejsmejker centra Klinike za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra RS zajedno sa timom iz Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" na čelu sa dr Milosavom Tomovićem izveo je dvije procedure kod pacijenata sa poremećajima srčanog ritma.

Naime, prvi put u Univerzitetskom kliničkom centru RS, ali i u cijeloj RS, izvedena je kriobalon kateterisana ablacija atrijalne fibrilacije. 

Tamara Kovačević-Preradović, načelnica Klinike za kardiologiju UKC RS, ističe da je uvođenjem ove procedure upotpunjena oblast Elektrofiziologije.

"Ne planiramo se zaustaviti na dvije procedure, te ćemo naredne godine ulagati u opremu i edukaciju kadra", kazala je Kovačević- Preradovićeva. 

Dragan Unčanin, Šef odjeljenja za Elektrofiziologiju srca i poremećaja srčanog ritma, objasnio je da se radi o najsavremenijem zahvatu elektrofiziologije, na koji se odlučuje kada terapija lijekovima ne daje rezultate.

"Uspješno smo obavili ovaj zahvat na dva mlađa pacijenta, od kojih jedan ima 45 godina, a drugi 52 godine. Zahvat se radi pod lokalnom anestezijom, što je velika prednost, s obzirom da opšta anestezija nosi određene komplikacije", kazao je Unčanin.

Prema njegovim riječima, radi se o aritmiji koja pogađa jedan do dva odsto populacije, što čini 15.000 pacijenata u Republici Srpskoj.

Vlado Đajić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS, kazao je da su ove uspješno obavljene procedure veliki uspjeh za ovu zdravstvenu ustanovu.

"Uprkos pandemije izazvane virusom korona, aktivno radimo sa svim pacijentima, a ne samo onim koji su oboljeli od kovida", kazao je Đajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije