Društvo

Đajić: Značajna saradnja sa onkološkim centrom u Sankt Peterburgu

Đajić: Značajna saradnja sa onkološkim centrom u Sankt Peterburgu
Foto: N.N. | Đajić: Značajna saradnja sa onkološkim centrom u Sankt Peterburgu
Srna

BANJALUKA - Ruska medicina je na izuzetno visokom nivou, ima dobre ljekare i opremu, zbog čega je saradnja sa njima od izuzetnog značaja za zdravstvo Republike Srpske, izjavio je generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Srpske Vlado Đajić.

Đajić je istakao da ruski ljekari stiču obrazovanje u Evropi i Americi, te da primjenjuju najsavremenije dijagnostičke i terapijske procedure kao u najrazvijenim zemljama.

On je naveo da je saradnja već uspostavljena, ali da će biti ozvaničena potpisivanjem sporazuma sa Onkološkim centrom u Sankt Peterburgu, koji će podrazumijevati odlazak domaćih kadrova u Rusiju na edukaciju i dolazak ruskih stručnjaka u UKC.

"Ruski ljekari su već uradili laparaskopsku operaciju stomaka, što je bila prva operacija u savremeno opremljenim salama. Oduševljeni su našim uslovima, salom i opremom, jednom od najsavremenijih za savremene endoskopske operacije sa malim rezovima", podsjetio je Đajić.

On je dodao da je već potpisao sporazum koji je delegacija UKC-a danas odnijela u Rusiju, gdje bi trebalo da ga potpiše i rukovodstvo Onkološkog centra, te vjeruje da će saradnja biti uspješna kao što je sa zdravstvenim centrima iz Beograda, Beča i Ljubljane gdje su ljekari iz Srpske kontinuirano na edukaciji.

Prema njegovim riječima, delegacija UKC-a će u Sankt Peterburgu razgovarati i sa predstavnicima ostalih bolnica o eventualnoj saradnji.

Đajić je istakao da je saradnja u oblasti zdravstva uspostavljena i zahvaljujući podršci rukovodstva Sankt Peterburga i dogovora koji je postignut sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom dok je obavljao funkciju predsjednika Republike Srpske.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije