Društvo

Djeca eskiviraju povrće, tamane slatkiše i grickalice

Djeca eskiviraju povrće, tamane slatkiše i grickalice
Foto: N.N. | Djeca eskiviraju povrće, tamane slatkiše i grickalice

TUZLA, BANJALUKA - Rezultati prehrambenih navika dvanaestogodišnjaka pokazali su da djeca ne vole povrće, ali zato obožavaju slatkiše, grickalice i gazirana pića.

Prema istraživanju o prehrambenim navikama, svijesti o vlastitom tijelu i zdravlju, ali i fizičkoj aktivnosti djece, koje je radila kompanija "Nestle" u 31 osnovnoj školi na području BiH, oko  58 odsto djece voće jede dva ili više puta dnevno, ali je po pitanju konzumiranja povrća stanje nešto lošije, jer oko 37 odsto djece povrće konzumira jednom dnevno, 7,7 odsto djece povrće konzumira jednom sedmično ili rjeđe, a 2,4 odsto ispitanih izjasnilo se da nikada ne jede povrće.

Svako četvrto dijete, kako pokazuje istraživanje, slatkiše jede svakodnevno, a njih čak 20,1 odsto slatkiše konzumira dva ili više puta dnevno.

Svaki peti učenik, ili 20 odsto, svakodnevno konzumira slane grickalice, a za gazirana i visokokalorična pića njih 26 odsto kaže da ih pije nekoliko puta sedmično. Takođe, njih čak 41 odsto konzumira mlijeko i mliječne proizvode dva ili više puta dnevno.

Rezultati pokazaju da samo 21,6 odsto učenika u toku dana konzumira preporučenih pet obroka. Zaključeno je da škole kroz kuhinje ne mogu kontrolisati prehrambene navike djece, te da roditelji imaju presudnu ulogu u odabiru namirnica kod djece, jer  63 odsto učenika jede hranu koju donese od kuće ili kupi na putu ka školi, a tek 15 odsto njih se hrani u školskoj kuhinji, ali ohrabruje podatak da većina njih doručkuje.

Polovina ukupnog broja anketiranih učenika ponekad razmišlja o svojoj tjelesnoj težini, ali stanje fizičke aktivnosti nije zadovoljavajuće. Naime, svakodnevnu fizičku aktivnost praktikuje 23 odsto anketiranih učenika, dok posebno zabrinjava podatak da 4,3 odsto nikako nisu aktivni.

Nasuprot fizičkoj aktivnosti, elektronski uređaji i korištenje društvenih mreža dosta su bliži dvanaestogodišnjacima.

Na pitanje "Koliko sati na dan, u slobodno vrijeme, obično gledaš televiziju, video   ili neku drugu zabavu na ekranu?" najveći broj anketiranih učenika kaže da provodi oko jedan sat dnevno, ali posebno zabrinjava podatak da svaki deseti anketirani đak u ovim aktivnostima dnevno provede  više od četiri sata.

Banjalučki psiholog Sonja Stančić ističe da djeca danas elektronske uređaje koriste minimlano jedan sat, te postoje čak i oni koji se liječe od ovisnosti o igricama.

"Svi mi znamo reći da sve kreće iz kuće i da je porodica srž svega, ali postoje roditelji koji mnogo vremena provode obavljajući razne poslove da bi zaradili za život i fizički ne stižu da se mnogo posvete djeci. Kako bi zaradili za tu materijalnu egzistenciju, dešava se da o svim tim aspektima ne mogu dovoljno da se brinu, pa  između ostalog  i o adekvatnoj ishrani. Nažalost, ni društvo  im puno ne pomaže u tome. To se uglavnom svede da se djeci da da jedu bilo šta što hoće da jedu i to je posljedica odgajanja djeteta u ovakvom sistemu", ističe Stančićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije