Društvo

Djeca migranata brzo savladavaju gradivo

Djeca migranata brzo savladavaju gradivo
Foto: N.N. | Djeca migranata brzo savladavaju gradivo

BIHAĆ - U redovni nastavni proces na području Unsko-sanskog kantona uključeno je 52 djece migranata, koji su za kratko vrijeme savladali osnove našeg jezika. "Nastavnici su uočili da ta djeca mogu pohađati redovnu nastavu i uključeni su u nju skupa s ostalim učenicima", potvrdio je ministar obrazovanja u Vladi USK Damir Omerdić.

On je rekao kako se nastava odvija bez problema i da nema nikakvih pritužbi. Prema njegovim riječima, djeca migranata su krenula u školu početkom drugog polugodišta tekuće školske godine, a radi se o ukupno 139 djece školskog uzrasta, koja s roditeljima borave u prihvatnim centrima "Borići" u Bihaću i "Sedra" u Cazinu.

S obzirom na to da je u međuvremenu došlo do porasta broja migrantskih porodica na području Unsko-sanskog kantona, u školske klupe će uskoro sjesti još 30 mališana i oni će pohađati Osnovnu školu "Harmani".

"Imamo učionicu u koju ćemo ih smjestiti i s njima će raditi nastavnici iz naše škole, a djeca će prethodno proći ljekarski pregled", istakla je direktorica ove škole Belmana Trivunić.

Omerdić ističe kako obrazovanje mora biti dostupno svoj djeci i da tu ne može biti nikakve diskriminacije. Kaže kako je ranije obavljena edukacija nastavnika koji rade s djecom migranata po posebno pripremljenom nastavnom planu i programu. "Radi se o vrlo osjetljivoj temi jer su mnoga djeca prošla kroz razne traume", kaže Omerdić.

Integraciju djece migranata u obrazovni sistem USK materijalno su pomogle humanitarne organizacija UNICEF i "Save the children".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije