Društvo

Djeca migranata krenuće u školu

Djeca migranata krenuće u školu
Foto: N.N. | Djeca migranata krenuće u školu

BIHAĆ - Ministarstvo obrazovanja USK završilo je sve potrebne pripreme kako bi početkom drugog polugodišta tekuće školske godine započela nastava za djecu iz migrantskih porodica koje trenutno borave na području Unsko-sanskog kantona.

Prema riječima resornog ministra Damira Omerdića, pri kraju su zdravstveni pregledi kojima će biti obuhvaćena sva djeca migranata.

"Dom zdravlja u Cazinu je već okončao sistematske preglede djece, a to će uskoro učiniti i Dom zdravlja u Bihaću. Također, u toku je tehničko opremanje učionica u kojima će se izvoditi nastava i sve bi trebalo da bude okončano u predviđenom roku", kazao je Omerdić.

Prema njegovim riječima, u nastavni proces biće uključeno 200 migrantske djece koja sada borave u prihvatnim smještajima, a nastava će biti organizovana u školama "Harmani", "Prekounje" i "Brekovica", koje se nalaze na području Bihaća, te u školi "Ostrožac" u Cazinu.

Omerdić ističe kako je u međuvremenu obavljena edukacija nastavnika koji će raditi s djecom migranata po posebno pripremljenom nastavnom planu i programu. "Radi se o vrlo osjetljivoj temi jer su mnoga djeca prošla kroz različite vrste trauma. Tokom nastavnog procesa djeca će učiti jezik i usvajati druga znanja", kazao je Omerdić.

On je dodao kako su sve pomenute aktivnosti pomogle humanitarne organizacije UNICEF i "Save the children", koje brinu o pravima djece širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije