Društvo

Pratite nas na Google news

Djeca sa Kosova posjetila Nacionalni park Kozara

Djeca sa Kosova posjetila Nacionalni park Kozara
Foto: Srna | Djeca sa Kosova posjetila Nacionalni park Kozara
Srna

PRIJEDOR - Stotinjak djece sa Kosova i Metohije, zajedno sa svojim domaćinima iz Prijedora boravili su danas u Nacionalnom parku "Kozara".

Riječ je o djeci iz Velike Hoče, Orhovca i Kosova Polja, koji su gosti vršnjacima iz Osnovne škole (OŠ) "Desanka Maksimović" iz Prijedora.

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije Milorad Arlov istakao je da je ovaj dio programa boravka djece sa Kosova podjednako važan kao i boravak u porodicama da bi upoznali istoriju kraja koji su posjetili.

"Značaj ovog dolaska djece sa Kosova i Metohije je veliki. Djeca su ovdje doživjela slobodu, osjetila toplinu i poručila da im je lijepo u Republici Srpskoj, što nam je i bio cilj", rekao je Arlov novinarima.

On je ponovio da je cilj projekta "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske" povezivanje srpskog naroda.

"Svi domaćini su se proteklih nekoliko dana posvetili ovoj djeci, koja se sutra vraćaju u svoju stvarnost", rekao je Arlov.

Direktor OŠ "Ugljare" iz Kosovog Polja Goran Jović se u ime škole, djece i roditelja zahvalio domaćinima koji su ih, kako je rekao, prihvatili sa zadovoljstvom i velikim gostoprimstvom.

"Oni su na trenutak vratili našoj deci osmeh na lica i oni su zaboravili nedaće i probleme sa kojima se svakodnevno susreću na Kosovu", rekao je Jović.

Marija Stanković (11) iz Orahovca kaže da joj je u Prijedoru lijepo i da su je domaćini divno ugostili.

Najbolji učenici sa Kosova i Metohije borave u Republici Srpskoj, od 16. do 23. juna, zahvaljujući Odboru za pomoć Srbima Kosova i Metohije u okviru projektu "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske".

Grad Prijedor već petu godinu zaredom učestvuje u ovom projektu, a domaćini za pedesetak mališana su bili učenici Osnovne škole "Desanka Maksimović" dok je Centar "Sunce" bio domaćin za 25 djece sa smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije