Društvo

Djeca se u saobraćaju ponašaju kao i njihovi roditelji

Djeca se u saobraćaju ponašaju kao i njihovi roditelji
Foto: N.N. | Djeca se u saobraćaju ponašaju kao i njihovi roditelji

DOBOJ - Navike ponašanja u saobraćaju djeca uglavnom usvajaju od roditelja pa su došla vremena da učitelji, nastavnici, ali i nadležne institucije koje brinu o bezbjednosti djece na putu od kuće do škole i obrnuto umjesto đaka, moraju mame i tate posredno da uče kako se prelazi ulica.

"Kako se roditelji ponašaju u saobraćaju, tako se ponašaju i djeca. Ako roditelj prelazi ulicu mimo pješačkog prelaza, ne možemo očekivati da dijete prelazi preko pješačkog prelaza i obrnuto. Znači, mi pokušavamo da preko djece indirektno utičemo i na ponašanje roditelja kako bismo promijenili ponašanje i roditelja i djece", kazao je Milan Tešić, predstavnik Agencija za bezbjednost saobraćaja RS.

Deset lekcija koje život znače naučili su u petak učenici drugog razreda Osnovne škole "Vuk Karadžić" na polučasovnom predavanju, koje su za njih održali predstavnici Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Naučeno su zatim praktično primijenili u blizini škole, a onda su svoje utiske podijelili s medijima.

"Naučili smo kako se ponaša kada se prelazi ulica. Kada ima semafor, kada je crveno, onda stanemo, a kada je zeleno, krenemo. Prije nego što pređemo, moramo pogledati da li ima auta", ispričala je Ana.

"Ja imam jedan pješački prelaz da pređem do škole. Tu ima semafor. Gdje nema semafora, prvo pogledaš lijevo i desno, ako nema auta, onda pređeš ulicu na pješačkom prelazu", objasnio nam je Pavle.

U školske klupe nakratko se vratio i gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, nekadašnji učenik OŠ "Vuk Karadžić", koji se prisjetio kako je prije nešto više od tri decenije bio đak prvak koji je dolazio u ovu školu.

"Puno je to drugačije. Naravno da su i nas učili ili roditelji ili kada smo došli u školu učitelji i učiteljice, ali bila je manja frekvencija vozila, samim tim je bilo dosta bezbjednije", rekao je Jerinić.

On je dodao da će nakon vertikalne i horizontalna signalizacija u blizini škola uskoro biti obnovljena, pa će tako svi "ležeći policajci" u zonama gdje se kreću školarci biti zamijenjeni novim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije