Društvo

Dječak heroj Meho Beton dobio superodijelo

Dječak heroj Meho Beton dobio superodijelo
Foto: N.N. | Dječak heroj Meho Beton dobio superodijelo

GRAČANICA - Dječak heroj u BiH pod imenom Meho Beton, a stvarnim Mehmed Šabić, nakon tragedije koja ga je zadesila postao je heroj ne samo među svojim vršnjacima, već svim uzrastima, te je dobio i odijelo koje će morati non-stop nositi naredne dvije godine i koje će mu mekšati kožu, držati vlagu i štititi ga od spoljnih uticaja.

Ujedno, ovo odijelo će ga činiti i pravim superherojem poput onih iz crtanih ili igranih filmova, a kako kažu u Udruženju Pomozi.ba iz Sarajeva, mogu se zaboraviti mnogi heroji poput Supermena ili Akvamena, ali svi moraju zapamtiti malog Mehu, Mehu Betona.

"Kao da je jučer bilo kada su javili da je izgorio dječak i da će mu trebati pomoć. Čekali smo do jutra jer je izgledalo da se neće izvući. Ujutro je stigla informacija da je živ. Bio je mrtav, ali sad je živ. Kako, bolan, bio mrtav, a sad živ? Fino: srce bilo prestalo, ali vratio se mali u život. Pa šta ćemo sad? Ništa još. Kako ništa? Otkazuju drugi organi, male su mu šanse, jedan posto. Prođoše dani, sedmice, mjeseci. Operacija za operacijom, bolovi za bolovima, ali predaje nema. Jedan posto je postalo hiljadu posto. Superheroj Meho dobi i odijelo, koje mora da nosi 24 sata naredne dvije godine. Odijelo mekša kožu, drži vlagu i štiti od vanjskih uticaja. Ukratko, štiti ga kao što odijela zaista štite superheroje. Odijelo se skida samo prilikom kupanja - i tako dvije godine. Snaga, volja, energija, mnogi je ne bi imali za sve ovo, ali jedan dječak ima", navode iz Udruženja Pomozi.ba.

Albinka Šabić, Mehmedova majka, kaže da se on sada osjeća dobro, te da je odijelo dobio u ponedjeljak.

"Nije ga baš dobro prihvatio jer ga stisne, ali tako mora biti da bi se dobio pozitivan rezultat kojem se nadamo. Njegov oporavak ide nabolje s obzirom na to kako je bilo", kaže Šabićeva.

Ovaj četrnaestogodišnji dječak, iz naselja Čiriš u Gračanici, je 2017. godine u radionici na malu drvenu dasku želio ugravirati ime svoje simpatije, ali je pogriješio slovo pa je benzinom polio pločicu kako bi ispravio grešku. Međutim, neposredno poslije toga je došlo do eksplozije u radionici i mali Meho je hospitalizovan u Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla, gdje mu je spasen život, a poslije je prebačen na liječenje u Zagreb.

Meho je prilikom eksplozije zadobio vanjske i unutrašnje opekotine, koje su obuhvatile 65 odsto njegovog tijela. Imao je pet transplantacija kože te više desetina anestezija.

Ljekari su mu ranije davali male šanse da preživi, ali se on herojski, sopstvenom snagom uspio izboriti protiv nemogućeg i ostati živ. Njegov oporavak i dalje traje, uz veliku podršku njegovih roditelja, koji su kao i Meho jaki, jači i od betona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije