Društvo

Dječak zaljubljen u njemačke ovčare proglašen najboljim vodičem

Dječak zaljubljen u njemačke ovčare proglašen najboljim vodičem
Foto: Zlatan Čekić | Dječak zaljubljen u njemačke ovčare proglašen najboljim vodičem

SANSKI MOST - Iako ima samo devet godina, dječak Inan Kuršumović iz Sanskog Mosta već je prepoznatljiva osoba u svijetu uzgoja i dresure pasa, a na nekoliko kinoloških takmičenja proglašavan je za najboljeg vodiča pasa.

Ovaj uspjeh je veći ako se ima u vidu da je tu prestižnu nagradu na kinološkim izložbama i natjecanjima osvajao u konkurenciji daleko starijih i iskusnijih kolega.

Posljednji takav uspjeh ostvario je na Državnom prvenstvu Bosne i Hercegovine za njemačke ovčare, koje je održano nedavno u Banjaluci.

Nedugo prije toga, ovo priznanje mu je uručeno na velikom kinološkom takmičenju koje je održano u Zagrebu, pred uglednim međunarodnim kinološkim sudijama. Ljubav prema psima Inan je naslijedio od svoga oca Sandija, koji se već dugi niz godina bavi uzgojem njemačkih ovčara, jednom od najpoznatijih i najplemenitijih pasmina pasa na svijetu. Psi koje Kuršumovići uzgajaju su u proteklom periodu osvajali pregršt nagrada i priznanja.

"Inan je pse zavolio jako rano, praktično oni su mu najbolji prijatelji još od rođenja. Izgradio je s njima posebnu emotivnu vezu, pa je vremenom savladao tehnike njihovog odgoja i učenja, a sve se to vidi na takmičenjima na kojima sudjelujemo", kaže stariji Kuršumović.

Dječak skromno kaže kako je vezan i privržen za svoje četvoronožne ljubimce i da s njima provodi veliki dio vremena. Zahvaljujući uspjesima, postao je popularan u školi i društvu, a ljubav prema psima prenosi i na svoje vršnjake.

"Želim da pozdravim svoju učiteljicu i drugare s kojima se često igram. Oni isto tako vole da se igraju s psima koji su najbolje životinje na svijetu. Oni su tako dobri i nikoga neće napasti, jedino lopove i ljude koji prodaju drogu", kaže dječak.

Njegov otac dodaje kako psi najbolje znaju uzvratiti ljubav koja im se pruža, tako da mladome vodiču bezrezervno vjeruju.

"Zna se često dogoditi da obojica istovremeno izdamo različitu naredbu i psi će uvijek radije poslušati njega nego mene", sa smijehom kaže stariji Kuršumović.

Prema njegovim riječima, radi se o plemenitim životinjama koji imaju svoje porijeklo i rodovnike, te se strogo vodi računa o njihovom ukrštanju i budućem potomstvu.

Inače, Kuršumovići tijesno sarađuju s poznatom uzgajivačnicom njemačkih ovčara "Splitberg" iz Splita, pa pod njihovim logom nastupaju na brojnim natjecanjima.

Kuršumović ističe kako se radi o veoma skupom hobiju, jer su potrebna značajna ulaganja, počevši od uslova u kojima borave psi do njihove ishrane. Također, posebno ističe pomoć koju mu u brizi o zdravstvenom stanju pasa pruža Senad Đumišić, veterinarski tehničar koji je i sam veliki zaljubljenik u pse, ali i drugi uzgajivači njemačkih ovčara iz regiona. Navodi kako se radi o jednoj od najpopularnijih i najprepoznatljivijih pasmina pasa u svijetu, a njemački ovčar se prvobitno uzgajao za pastirskog psa, koji je nadgledao i čuvao ovce.

Danas se koristi kao radni i pas čuvar u policiji, vojsci i na granicama, kao terapijski i spasilački pas koji sudjeluje u potragama za izgubljenim ljudima, te kao vodič za slijepe osobe.

"Zahvaljujući prijateljskom i znatiželjnom ponašanju odlično se uklapaju i u ulogu čuvara i porodičnih pasa, ali je s njima neophodan svakodnevni rad i socijalizacija. Jako su povezani s ljudima i vjerni svome vlasniku, posjeduju veliku inteligenciju, sposobnost za učenje, kao i spremnost za rad. U svakom slučaju, mogu biti idealni psi ako im se posveti odgovarajuća pažnja", kaže Kuršumović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije