Društvo

Dječaku Nailu potrebna i druga operacija očnih kapaka

Dječaku Nailu potrebna i druga operacija očnih kapaka
Foto: Arhiva | Dječaku Nailu potrebna i druga operacija očnih kapaka

BIHAĆ - Naila Jakupovića, 10-godišnjeg dječaka iz Bihaća, od rođenja prate problemi s očnim kapcima, koji su spušteni i ograničavaju njegov vid, a kako bi se izveo operativni zahvat u Beogradu neophodno je prikupiti novčana sredstva.

Dječakova majka Anela kaže kako je on u bolnici "Sveti vid" prije dvije godine podvrgnut operaciji te da su hirurzi tada operisali umrtvljeni očni živac i dječaku proširili zjenice, a sve je rezultiralo poboljšanjem njegovog vidnog polja.

"Nail kaže kako od tada mnogo bolje vidi, jer je ranije imao izuzetno ograničeno vidno polje. Sada treba uraditi podizanje očnih kapaka i estetski zahvat", kaže dječakova majka.

Prema njenim riječima, prva operacija je koštala oko 6.000 maraka i također je plaćena zahvaljujući novčanim sredstvima koja su prikupljena u humanitarnoj akciji.

Inače, javnost je o sudbini ovog dječaka saznala prije nekoliko godina, kada je gostovao u nekoliko televizijskih emisija i oduševio svojom inteligencijom.

Njegova najveća želja je da postane policajac kada odraste, pa su mu je ispunili pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Tada je Nail postao član policijske patrole koja je u okolini Bihaća zaustavljala automobile i kontrolisala da li vozači imaju potrebnu zimsku opremu u svojim vozilima.

Zanimljivo je kako je prilikom kontrole napisao čak i jednu kaznu, a pojedinim vozačima je progledao kroz prste uz upozorenje da povedu više računa o svojoj opremi.

Sve je tada ovjekovječeno kamerama Radio-televizije USK, a snimak koji je okačen na društvene mreže postao je viralan, te osvojio simpatije ljudi u regionu.

Inače, problemi s očnim kapcima muče dječaka od rođenja, a njegova najveća želja je da izgleda poput ostalih vršnjaka, što je moguće samo ukoliko se podvrgne operativnom zahvatu. Nailovi roditelji su nezaposleni i jedva sastavljaju kraj s krajem, a pored Naila imaju još dvoje djece. Svi koji žele pomoći dječakovo liječenje više informacija mogu dobiti od njegove majke na telefon 062 563 212.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije