Društvo

Dječja javna kuhinja dva mjeseca čeka tranšu iz budžeta

Dječja javna kuhinja dva mjeseca čeka tranšu iz budžeta
Foto: N.N. | Dječja javna kuhinja dva mjeseca čeka tranšu iz budžeta

LUKAVAC - Iz Udruženja altruista "Ruke prijateljstva", koje brine o dječjoj javnoj kuhinji u Lukavcu, tvrde da ta prijeko potrebna kuhinja još nije dobila nijednu tranšu iz ovogodišnjeg opštinskog budžeta, dok iz opštine Lukavac tvrde da im Udruženje nije dostavilo svu potrebnu dokumentaciju.

Iz Udruženja pojašnjavaju da im je odobreno 12.000 maraka za ovu godinu iz budžeta i da im se to isplaćuje parcijalno. Govore da su već dva puta podnijeli zahtjev za potraživanje sredstava koji se podnosi do 5. dana u tekućem mjesecu. Za april i maj, kako kažu iz Udruženja, nema ni odgovora nadležnih ni uplate, a planiraju sad podnijeti zahtjev i za jun.

Na osnovu zahtjeva za potraživanje sredstava, opština Lukavac je konkretno odobrila  1.612 maraka za april. Međutim, još ni marka nije legla na račun.

"Dva mjeseca već čekamo. Tražili smo pojašnjenje zbog čega nama odobrena tranša nije uplaćena. Međutim, ništa. Svako svoju politiku vodi. Snalazimo se sami. Da nam je da bar platimo prostor i režije. Sami se borimo za sve", rekla je za "Nezavisne" Selma Zukić, predsjednica Udruženja altruista "Ruke prijateljstva"  Lukavac, koje se brine o dječjoj kuhinji.

Kuhinja je otvorena krajem 2017. godine i bila je prvobitno zamišljena kao projekat koji će hraniti oko 100 djece. Međutim, s vremenom su pomoć počeli tražiti i ostali građani u stanju socijalne potrebe te se broj korisnika sve više povećava.

Trenutno kuhinja ima 220 korisnika, od čega 148 djece iz socijalno ugroženih porodica. Pet dana u sedmici dijele se obroci, a hrana se prikuplja na terenu uz pomoć volontera, ali i zahvaljujući građanima koji je sami donose u prostorije kuhinje u Lukavcu.

"Mnogo nam znači taj jedan obrok iz kuhinje, da mi dijete ne bude gladno. Iako, težak je ovo život", rekla nam je nedavno jedna majka koja je došla u ovu javnu kuhinju sa sinčićem.

Iz Službe za upravu, društvene djelatnosti, mlade i boračko-invalidsku zaštitu opštine Lukavac nam je rečeno da se Služba polovinom marta obratila Udruženju da u svrhu utvrđivanja ispunjenosti uslova za rad i funkcionisanja dječje javne kuhinje, te preduzimanja određenih radnji nadležnih organa u pravcu rješavanja te problematike, dostave dokumentaciju kojom se dokazuje ispunjavanje uslova za rad i funkcionisanje dječje javne kuhinje.

Služba je tražila dokaz o upotrebnoj dozvoli za objekat u kojem se vrši priprema hrane, saglasnost izdatu od strane Kantonalnog ministarstva obrazovanja, saglasnost Pedagoškog zavoda TK i škola iz kojih se vrši izbor djece za dodjelu obroka, te saglasnost JU Centar za socijalni rad Lukavac.

"Pored gore navedenog, traženo je da se dostavi dokumentacija o kriterijima na osnovu kojih se vrši izbor korisnika, te ukupan broj i struktura korisnika usluga dječje javne kuhinje. Do  danas Službi nije dostavljena tražena dokumentacija. Želimo napomenuti da je bilo određenih razgovora, ali ne i dostavljanja gore navedene dokumentacije", rečeno je iz ove opštinske službe.

Predsjednica Udruženja altruista kaže  da nadležni i opštine samo izmišljaju neke uslove.

"Traže papir od Ministarstva obrazovanja kao da mi dijelimo obroke po školama. Mi nemamo veze sa školama i rekli su nam da nam to ne mogu izdati. Traže i od Centra za socijalni rad, a naši korisnici su nama dostavili dokumetaciju da su socijalni slučajevi. Što se tiče upotrebne dozvole, taj objekat ima dozvolu jer tu je nekad bio restoran. Svašta izmišljaju i traže samo da nam ne daju pare", odgovorila je Selma Zukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije