Društvo

Pratite nas na Google news

Djevojčica iz Trebinja piše i čita unazad

Djevojčica iz Trebinja  piše i čita unazad
Djevojčica iz Trebinja piše i čita unazad
Vesna Duka

Desetogodišnja Angelina Burani iz Trebinja pisanje je naučila najprije s lijeve na desnu stranu, ali je istovremeno svoj, ali i već napisani tekst oduvijek mogla čitati s obje strane.

Ovaj Angelinin talenat je primijetila učiteljica nekoliko mjeseci nakon što je s crtanja i preslikavanja slova u prvom razredu počelo gradivo drugog razreda u kome su učili pisanje.

"Njena sposobnost da tekst čita normalno je i nas u početku navela na pomisao da ona tako i piše, jer je Angelina oduvijek bila toliko bistro dijete da suprug i ja nikada nismo imali obavezu da radimo s njom, već samo da prekontrolišemo ono što bi ona u konačnici uradila besprijekorno, tako da je sve primijetila učiteljica", prisjeća se Angelinina mama Ružica.

Kaže da su se nakon razgovora s pedagogom i roditelji i nastavnici uvjerili da nije u pitanju poremećaj, već dar koji se razvio dotle da Angelina danas jednako čita i piše sa desne na lijevu i s lijeve u desnu stranu.

"Mi smo se brzo uvjerili da je u pitanju jedan dar, za koji moram da kažem da nije i jedini u našoj školi, jer imamo i jednu djevojčicu koja izvrsno recituje unazad", kaže Daliborka Krinić, pedagog Osnovne škole "Vuk Karadžić", koju pohađa ova posebno nadarena djevojčica.

Angelina, treće dijete srećne porodice Burani, u kojoj su, osim tate i mame, još jedna njena sestra i tri brata, sebe ne smatra posebnom djevojčicom, već i danas skriva talenat, smatrajući da ni po čemu ne treba da se izdvaja od drugara.

Kaže da sve savladava s lakoćom, pa je tako sama naučila i znakovni jezik za gluhonijeme osobe.

"Veoma volim jezike i da pričam s ljudima, tako da imam jednog gluhonijemog poznanika Milutina, s kojim sam jako željela razgovarati, pa sam uz njegovu pomoć naučila i ovaj jezik, ali mi je i omiljeni predmet u školi engleski jezik", kaže nam Angelina.

Iako već odavno piše isključivo sa desne na lijevu stranu, kada je ljuta ili tužna vraća se, kaže, staroj navici da piše u obrnutom pravcu, jer je to smiruje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije