Društvo

Do 18. januara se ne plaća naknada za legalizaciju

Do 18. januara se ne plaća naknada za legalizaciju
Foto: Arhiva | Do 18. januara se ne plaća naknada za legalizaciju

BANJALUKA - U Republici Srpskoj 18. januara ističe rok do kog je potrebno da vlasnici ili investitori bespravno sagrađenih objekata podnesu zahtjev za legalizaciju, kako, osim naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i rente, ne bi plaćali i naknadu za legalizaciju, podsjećaju iz resornog ministarstva.

Pozivajući vlasnike/investitore bespravno sagrađenih objekata da iskoriste preostalo vrijeme za podnošenje zahtjeva za legalizaciju, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić podsjetila je da Zakonom o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, pravo na podnošenje zahtjeva za legalizaciju nije ograničeno rokom, ali da Zakon propisuje rok do koga se ne plaća dodatno naknada za legalizaciju, a to je šest mjeseci od stupanja na snagu Zakona, odnosno 18. januar 2019. godine.

Golićeva je upozorila da svi investitori bespravnih objekata, koji nakon tog datuma podnesu zahtjev za legalizaciju, osim naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i rente, plaćaju i naknadu za legalizaciju bez obzira o kom objektu je riječ, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

"Ukoliko se radi o objektima za koje se, u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i građenju obračunava naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i renta, u tom slučaju naknada za legalizaciju iznosi 20 odsto od njihovog obračunatog iznosa", rekla je Golićeva.

Prema njenim riječima, ukoliko je riječ o objektima za koje se pomenute naknade ne obračunavaju /bilo da je riječ o objektima komunalne i javne infrastrukture ili o objektima u vanurbanom području/, naknada za legalizaciju iznosi dva odsto od predračunske vrijednosti tog objekta, a računa se na osnovu predmjera i predračuna svih radova iz glavnog projekta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije