Društvo

Do 7. februara prijaviti djecu za program pripreme za polazak u školu

Do 7. februara prijaviti djecu za program pripreme za polazak u školu
Foto: N.N. | Do 7. februara prijaviti djecu za program pripreme za polazak u školu

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske poziva roditelje da do 7. februara u predškolskim ustanovama ili osnovnim školama u svojim lokalnim zajednicama prijave predškolce za Program pripreme za djecu u godini pred polazak u školu.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Srpske Nataša Cvijanović rekla je Srni da se iz godine u godinu bilježi sve veći broj djece koja pohađaju ovaj program.

“Do sada je prijavljeno oko 4.000 djece, a naša očekivanja su da će ovaj broj biti i veći”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da će program za djecu u godini pred polazak u školu biti organizovan od 2. marta do 29. maja, radnim danom po tri časa.

“U skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu realizacije programa za djecu u godini pred polazak u školu, osim predškolskih ustanova i osnovnih škola u javnom sektoru, mogle su se prijaviti i ustanove u privatnom sektoru”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je pojasnila da se program odnosi na djecu koja nisu obuhvaćena nekim oblikom predškolskog vaspitanja i obrazovanja, nisu pohađala cjeloviti razvojni program, a u narednoj školskoj godini stiču uslove za polazak u prvi razred osnovne škole.

“Program za djecu u godini pred polazak u školu u 2019. godini bio je organizovan u 39 predškolskih ustanova i 74 osnovne škole. Programom, u ukupno 204 vaspitne grupe, bilo je obuhvaćeno 4.349 djece, što iznosi 47 odsto ukupne populacije koja su u septembru krenula u prvi razred u Republici Srpskoj”, navela je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, Programom za djecu u godini pred polazak u školu, osim podsticanja i razvijanja svijesti roditelja o važnosti i značaju ranog učenja za rast i razvoj djece, postignut je dugoročno planirani cilj, a to je povećanje stope uključenosti djece predškolskog uzrasta u neki od oblika organizovanog vaspitno-obrazovnog rada sa njima.

“Ovaj program predstavlja značajan doprinos stvaranju povoljnijih uslova za veliki broj djece kojima je uskraćeno stimulativno i povoljno okruženje za razvoj i učenje. Osim toga što podstiče kvalitetan razvoj djeteta i što olakšava početak obaveznog školovanja, pruža roditeljima podršku u njihovoj roditeljskoj ulozi”, kaže Cvijanovićeva.

Od 2011. do 2019. godine, na osnovu obezbijeđenih sredstava u ukupnom iznosu od 2.890.458 KM, kroz ovaj program prošlo je 37.629 djece uključenih u 1.628 vaspitnih grupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije