Društvo

Do demografske obnove nemoguće preko noći

Do demografske obnove nemoguće preko noći
Foto: N.N. | Do demografske obnove nemoguće preko noći

BANJALUKA - Formiranje ekspertskog i operativnog tima koji će na bazi urađenih analiza definisati i predložiti sistemske mjere koje bi kratkoročno i dugoročno dale efekte u demografskoj obnovi RS dogovoreno je u petak na prvom pripremnom sastanku za pokretanje Nacionalnog programa demografske obnove RS.

Željka Cvijanović, predsjednica RS, kaže da je opredijeljenost institucija RS na unapređenju i stvaranju što boljeg ekonomskog i privrednog, ali i politički stabilnog ambijenta koji bi omogućio siguran život za građane RS.

"Neophodno je iznalaženje najboljih rješenja vezanih za pitanja emigracije i migracije stanovništva u RS", rekla je Cvijanovićeva.

Stevo Pašalić, demograf, rekao je u petak nakon sastanka da će u narednih mjesec biti sačinjena demografska analiza s ciljem izrade mjera populacione politike.

"Pun je pogodak da se krene u taj program i aktivnosti koje bi se sve više širile kako bismo došli do rješenja, manje više akcenat je na nedovoljnom rađanju", kaže Pašalić.

On ističe da je trenutno najveći problem iseljavanje stanovništva, te da su potrebne modernije mjere za sprečavanje tog problema.

"Potrebno je stvaranje ambijenta za sigurnost, lagodan život porodica, naravno to podstiču ekonomske mjere, produktivnost, zapošljavanje", kaže Pašalić.

Na konkretne populacione mjere se mora pričekati, kako kaže Pašalić, jer one moraju proći određenu proceduru dok do njih ne dođe.

"Ne treba očekivati neki bum mjerama, treba se realno uhvatiti sa problemima, te se ne može preko noći doći do rješenja", ističe Pašalić.

Dodao je da je sljedeći sastanak za mjesec dana, kada će se konkretnije vidjeti šta je pripremljeno, te da se mora širiti optimizam po pitanju ovog problema.

"Demografsko stanje na Balkanu nije povoljno, ali treba djelovati optimistično. Imamo određenih potencijala i veoma je važan način na koji ćemo sprovoditi mjere populacione politike", dodao je Pašalić.

Jasmin Komić, direktor Republičkog zavoda za statistiku RS, istakao je da je za validne demografske analize važno imati pouzdane i sveobuhvatne podatke.

"Republički zavod za statistiku se priprema za popis stanovništva koji bi trebalo da bude 2021. godine. Moramo imati tačne podatke da bi rezultati Nacionalnog programa demografske obnove bili vidljivi", rekao je Komić.

Milimir Mučibabić, profesor, rekao je da mora biti pospješena demografska slika u RS, jer je ovo jedan od osnovnih problema s kojima se društvo suočava, te da su na sastanku govorili o odnosu države, porodice i demografske slike, te na koji način ona može biti poboljšana.

Radovan Višković, premijer RS, u petak je u Trebinju rekao da su sve aktivnosti koje sprovodi Vlada RS usko povezane sa demografskom politikom i programom demografske obnove koju vodi Željka Cvijanović, predsjednica RS.

"Sve ono što je zacrtala i što bude radila Vlada RS biće u vezi sa demografskom politikom, kao što je izgradnja novih kapaciteta u energetici, u kojima će raditi mladi ljudi, pa će samim tim ovdje formirati i svoju porodicu", rekao je Višković.

Na pripremnom sastanaku za pokretanje Nacionalnog programa demografske obnove RS učestvovali su i resorni ministri, te istaknuti stručnjaci u oblastima demografske politike u RS.

Zbog otvaranja tržišta rada u zemljama EU, posebno u Njemačkoj, i nepovoljne ekonomsko-socijalne situacije, ova godina bi mogla biti rekordna kada je u pitanju broj građana koji se iseljavaju, smatraju stručnjaci.

Primjera radi, međunarodne institucije, poput Međunarodnog monetarnog fonda, upozoravaju da BiH ima najveći negativni prirast stanovništva od svih zemalja regiona, te ističu da je od 2000. godine populacija u BiH smanjena za pet odsto, a da je od 1990. do danas BiH napustilo više od 20 odsto stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije