Društvo

Do kraja mjeseca usaglasiti kolektivni ugovor

Do kraja mjeseca usaglasiti kolektivni ugovor
Foto: Velibor Tripić | Do kraja mjeseca usaglasiti kolektivni ugovor

BANJALUKA - U ovom mjesecu pokušaće se usaglasiti stavovi za opšti kolektivni ugovor za radnike u Republici Srpskoj, a ako stavovi ne budu usaglašeni, pokušaće se dogovoriti granski kolektivni ugovori.

Poručeno je ovo danas nakon sastanka u Domu sindikata članova Predsjedništva Saveza sndikata RS i predsjednika privrednih sindikata sa predstavnicima Unije udruženja poslodavaca RS.

Oni su razgovarali o temi "Nepune tri godine od stupanja na snagu Zakona o radu RS, bez kolektivnih ugovora sa potpisanim memorandumima - kuda i kako dalje?".

Tane Peulić, potrpredsjednik Saveza sindikata RS očekuje da će socijalni partneri približiti stavovoe i potpisati opšte i granske kolektive ugovore.

"Zaposleni u administraciju imaju potpisane kolektivne ugovore, za razliku od realnog sektora. Interes sindikata i poslodavaca jeste da radnici budu ravnopravni, a to znači da imaju potpisane kolektivne ugovore", rekao je Peulić.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS ističe da oni i sindikat imaju iste interese, a to je stvaranje boljeg ambijenta za radnike.

"Problem u dosadašnjim razgovorima sa sindikatom bio u vezi s isplatom regresa, protiv kojeg nije poslovna zajednica, ali jeste plaćanja poreza i doprinosa na to davanje", pojasnio je Škrebić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije