Društvo

Do sada u Srpskoj prikupljeno 5.500 doza krvi

Do sada u Srpskoj prikupljeno 5.500 doza krvi
Foto: Freepik | Do sada u Srpskoj prikupljeno 5.500 doza krvi

BANJALUKA - Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske od početka godine do sada prikupio je 5.500 doza najdragocjenije tečnosti.

Kako su potvrdili za "Nezavisne", Zavod konstantno raspolaže dovoljnim količinama krvi, no dobrovoljni davaoci krvi su uvijek dobrodošli.

"Zalihe krvi svih krvnih grupa u Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske trenutno su na zadovoljavajućem nivou, a sve zahvaljujući mnogobrojnim akcijama dobrovoljnih davalaca krvi koje su održane u prethodnom periodu. Međutim, treba napomenuti da nam predstoji ljetni period kada je stanje zaliha krvi tradicionalno smanjeno, tako da su nam dobrovoljni davaoci krvi uvijek dobrodošli", navode iz Zavoda.

Pojašnjavaju da se to dešava jer se ljeti odaziva manji broj dobrovoljnih davalaca krvi zbog godišnjih odmora i ljetnih raspusta, a sa druge strane, učestalije su saobraćajne nesreće.

"Samim tim, potreba za krvlju je povećana, a prikuplja se manji broj jedinica krvi", dodaju iz Zavoda.

Prema njihovim navodima, potreba za određenim krvnim grupama je promjenjiva i zavisi od samih pacijenata koji su na bolničkom liječenju i njihovih stanja i potreba u skladu s tim, tako da je teško u datom trenutku precizirati koja je krvna grupa najpotrebnija.

"Međutim, krvna grupa A Rh D pozitivna, kao najčešća krvna grupa u našoj populaciji, ujedno je i krvna grupa najčešće zahtijevana od strane kliničkih ljekara", dodali su iz Zavoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije