Društvo

Dobili aparat koji spasava živote malim pacijentima

Dobili aparat koji spasava živote malim pacijentima
Foto: Nataša Tadić | Dobili aparat koji spasava živote malim pacijentima

TUZLA - Klinika za dječije bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla dobila je aparat za akutnu hemodijalizu kod djece vrijedan 50.000 KM.

Zajedničkim snagama naroda države Kuvajt, organizacije "Al Najat" iz Kuvajta i Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" prikupili su potrebna sredstva.

Aparat je važan u procesu liječenja djece za nefrološkim problemima, među kojima su nerijetko i djeca oboljela od malignih bolesti. 

Donirana oprema će služiti za akutnu hemodijalizu djece s nefrološkim problemima, od dojenačke dobi pa sve do doba adolescencije, a među kojima su i djeca oboljela od raka, koja nerijetko imaju nefrološke komplikacije kao posljedicu liječenja malignih bolesti.

"S obzirom na to da se radi o aparatu i jednoj metodi koja se radi na djeci koja u tom trenutku imaju ugrožavajuće stanje, aparat je vrlo komplikovan i rad na njemu zahtijeva iskustvo. Nismo gubili vrijeme dok smo čekali, pripremali smo se i imali edukaciju", kazala je Lejla Osmančević, načelnica Klinike za dječije bolesti.

Ona je dodala da trenutno u Klinici boravi jedna 15-godišnja pacijentica koja ima zatajenje bubrega, na programu je hemodijalize i koristit će joj aparat.

"Taj aparat pomaže da se njoj spasi život. Da ozdravi i da počne hemoterapiju i borbu sa svojom malignom bolešću", ističe doktorica.

Ovom vrijednom nabavkom ostvaren je izuzetan napredak u borbi za život najteže oboljelih malih pacijenata, kojima akutna hemodijaliza spasava život. Prizma aparat pomaže djeci kod akutnog zatajenja bubrega, a takvih je sve više posljednjih godina. Šta su uzroci?

"Najčešći uzrok zatajenja bubrega se javlja kod septičnog šoka, potom kod djece koja boluju od malignih bolesti, kod MIS sindroma", pojasnila je Nedima Atić, šefica Odjeljenja za dječiju nefrologiju.

Ona je napomenula da je identičan aparat kao donirani korišten u martu ove godine u saradnji s osobljem sa hemodijalize. Aparat je korišten kod djevojčice od 13 mjeseci.

Iz Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka" zahvalili su donatorima na ovom veoma važnom aparatu.

"Osluškivali smo naše pacijente zbog donacije, osluškivali smo njihove potrebe, potrebe medicinskog osoblja. Kada se iskazala potreba za ovim aparatom, uputili smo inicijativu prema našim donatorima iz Kuvajta", rekao je Fikret Kubat, predsjednik Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije