Društvo

Pratite nas na Google news

Doboj zainteresovan za sudbinu ŽRS

Doboj zainteresovan za sudbinu ŽRS
Foto: N.N. | Doboj zainteresovan za sudbinu ŽRS
Sanja Čakarević

DOBOJ - Za sudbinu "Željeznica RS", jedinog javnog preduzeća čije je sjedište u Doboju, veoma je zainteresovana Gradska uprava, jer je u toj firmi zaposlen veliki broj radnika iz ovog grada.

DOBOJ - Za sudbinu "Željeznica RS", jedinog javnog preduzeća čije je sjedište u Doboju, veoma je zainteresovana Gradska uprava, jer je u toj firmi zaposlen veliki broj radnika iz ovog grada.

To je poručeno nakon sastanka Borisa Jerinića, gradonačelnika Doboja, i Neđe Trninića, ministra saobraćaja i veza RS, kojem je, između ostalih, prisustvovao i Mladen Mićić, predsjednik Nadzornog odbora ŽRS.

"Najveći broj naših sugrađana upravo radi u tom preduzeću... Nadzorni odbor i Uprava 'Željeznica' imaju našu podršku i sarađujemo. Znači, želja nam je da pomognemo sa pozicije grada, da zajednički nađemo najbolja rješenja, a sve u interesu ljudi koji rade u ŽRS, tj. koji žive i rade u Doboju", rekao je Boris Jerinić.

"Sad smo u fazi pripreme kako bi se pokrenuo proces restrukturiranja na sudu po Zakonu o stečaju. Upoznali smo gradonačelnika jer svakako ima tu stvari koje su teške, koje treba da nosimo svi zajedno, svakako i grad Doboj, kako bismo 'Željeznice' na kraju ovog procesa doveli u stanje samoodrživosti", naveo je Neđo Trninić.

Zbog dobrovoljnog odlaska velikog broja radnika iz "Željeznica RS" ovo preduzeće je došlo u situaciju da mora u toku procesa restrukturiranja, koji predviđa smanjenje broja zaposlenih, da raspiše konkurs za prijem pedesetak radnika, uglavnom tehničkog osoblja, kako bi se zakrpile rupe u tom dijelu preduzeća.

Trninić nije očekivao tako veliki odliv radne snage, dok je broj administrativnog osoblja na istom nivou, pa je došlo do disbalansa koji bi mogao da ugrozi osnovnu djelatnost "Željeznica", prevoz robe i putnika. 

Radovi na koridoru 5c bili su još jedna tema o kojoj su razgovarali Trninić i Jerinić.

"Ono što smo zajednički zaključili jeste da problem neformiranja vlasti koči određene međunarodne projekte, potrebna je ratifikacija kako u Savjetu ministara BiH, tako i u bh. parlamentu. Ali šta je tu je, idemo dalje, radi se na onim dijelovima gdje je to moguće", rekao je Jerinić.

 

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije