Društvo

Dobojska "Prijateljska kuća" najradosnija za praznike

Dobojska "Prijateljska kuća" najradosnija za praznike
Foto: N.N. | Dobojska "Prijateljska kuća" najradosnija za praznike

DOBOJ - Božićni i novogodišnji praznici okupili su štićenike prihvatilišta za djecu bez roditeljskog staranja "Prijateljska kuća" za istu trpezu za kojom je u proteklih dvadesetak godina sjedilo gotovo 60 mališana različitog uzrasta.

"Sad imamo njih šestoro. Sale je napunio 12 godina prošle sedmice, a imamo jedno od 20 godina. Bila nam je nekoliko mjeseci Nada, ona studira u Novom Sadu, već treću godinu upisala. Kako je fakultet online, ona je bila s nama, taman je juče otišla. Malo je djece, ali ima djece koja su zahtjevna, moraš raditi s njima svaki dan. Ta online nastava je naporna za njih i za nas",  priča Marliz van Hofen iz "Prijateljske kuće".

Ona je prije više od dvije decenije započela svoju humanu misiju zbrinjavanja djece bez roditeljskog stajanja,  dosad je, kaže 57 mališana boravilo u "Prijateljskoj kući", a danas oni žive u pet država.

"Najmlađa je bila beba stara četiri dana i kod nas je boravila tri i po mjeseca, onda je usvojena. Nekoliko puta smo djecu spojili sa mamom, otišli su sa svojom mamom, to je najljepše", priča Marliz, koja je ima troje djece, od kojih je dvoje usvojila.

Prije više od pet godina u "Prijateljsku" je stigla Draženka s mlađim bratom Sašom.

"Teta Marliz mi je kao majka, naravno. Svi smo kao porodica, jedna velika. Naravno, uvijek ćemo imati konktakt sa svojim porodicama, to je normalno, ali ovdje u kući je prelijepo", iskrena je Draženka.

Povodom praznika štićenicima "Prijateljske", ali i korisnicima Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju su aktivistkinje SP-a obezbijedile poklon paketiće, a ukupno 70 ih je u srijedu uručeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije