Društvo

Dobojski srednjoškolci žele što prije sjesti za volan

Dobojski srednjoškolci žele što prije sjesti za volan
Foto: Sanja Čakarević | Dobojski srednjoškolci žele što prije sjesti za volan

DOBOJ - Život bez profila na društvenim mrežama tinejdžeri ne mogu zamisliti, ali ni bez vozačke dozvole, do koje žele doći čim postanu punoljetni, ne razmišljajući mnogo o opasnostima koje vrebaju na cesti i o svojoj zrelosti da se sa njima izbore.

"Mislim da je želja svakog djeteta danas da čim napuni 18 godina, odmah krene da vozi, i društvo, i sama potreba za autom, danas je to sasvim normalno. Skoro cijeli razred je položio jer smo već sada svi punoljetni, ali koliko znam, i oni su svi savjesni vozači i ja lično se samo družim sa takvim ljudima jer ne moram ja biti za volanom da ubijem sebe", iskren je Sead Mahmutović.

"Vozački sam položila zbog toga što je to sada kao neki cilj, ako nemaš vozački, kao da nemaš ništa. Većina iz odjeljenja je položila, pa sam odlučila i ja. Vozački sam položila u sedmom mjesecu. Ponekad vozim, isto tako izlazim, ali nikako ne sjedam za volan kada se pije ili nešto tako", priča Ljiljana Ćatić.

Kao i svi tinejdžeri, navodi Miroslav Topalović, direktor Saobraćajne i elektroškole, i dobojski srednjoškolci misle da su sveznajući i da im se nikada ništa loše ne može desiti, međutim, realnost je surova, te se dešavalo da đaci koji učestvuju u saobraćaju stradaju.

"Bilo je čak i u ovoj godini, a u proteklim godinama smo imali čak nekoliko slučajeva, nažalost, gdje nam samo jave nakon provedenog vikenda da učenika nema u školi zato što se desila saobraćajna nezgoda sa težim posljedicama. Nije bilo smrti, ali su bile teže povrede i ti učenici nisu čak ni mogli da nastave školovanje u našoj školi. I zato mi pokušavamo da kroz naše redovne aktivnosti učenicima i našim mladim vozačima prenesemo poruku da budu što oprezniji u saobraćaju", izjavio je Topalović.

Milan Mitić (35) iz Požarevca je 2010. godine, vozeći motor bez kacige i pod dejstvom alkohola, pri brzini od 170 kilometara na čas doživio tešku nesreću, nakon koje je više od 40 dana bio u dubokoj komi.

Nakon brojnih komplikacija uspio je da preživi, a poslije svih muka i pobjede odlučio je da se bavi edukacijom mladih, te je sa dobojskim srednjoškolcima podijelio svoja iskustva u borbi za život.

"Posledice koje su ostale posle te saobraćajne nezgode su, da kažem, vidljive, malo govor, malo hod, malo pokret... Automobil vozim, naravno, motor ne, zato što ne bi bilo ispravno prema ljudima koji su se borili za moj život", naveo je Mitić.

Da alkohol i volan ne idu zajedno, upozoravaju i iz policije, te napominju da mladi vozači pogotovo o tome treba da povedu računa.

"Prve tri godine nakon što steknu vozačku dozvolu za njih je zakonska tolerancija nula. Znači, ne mogu da imaju niti jedan procenat alkohola za vrijeme učestvovanja u saobraćaju. Za starije je dozvoljeno do 0,30 grama po kilogramu", rekao je Goran Petrović, zamjenik komandira Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Doboj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije