Društvo

Dodik: Nećemo zatvarati privredu i vrtiće

Dodik: Nećemo zatvarati privredu i vrtiće
Foto: N.N. | Dodik: Nećemo zatvarati privredu i vrtiće

BANJALUKA - Mjere zatvaranja u Republici Srpskoj biće na snazi u narednih sedam dana, ali privredu i vrtiće nećemo zatvarati, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva danas na konferenciji u Banjaluci.

On je rekao da će više detalja o zatvaranjima u Srpskoj biti saopšteno danas na konferenciji Republičkog štaba za vanredne situacije.

Ponovio je da moramo imati u vidu činjenicu da su medicinski radnici zamoreni.

"Moj apel je da se poštuju mjere i sa poštovanjem mjera vidimo šta će biti za sedam dana. Ako budemo uspješni u tome, vratićemo na prethodno stanje, ako ne onda ćemo morati to dalje produžiti", rekao je Dodik.

Dodao je da je cilj da se smanji broj pozitivnih osoba, te je enorman broj zaraženih u Banjaluci.

"Pratićemo ove parametre i ukoliko vratimo na neko prethodno stanje, onda ćemo razmisliti da otvorimo određene objekte, da škole vratimo online ili na neki drugi način. Ako stvari ne budu išle kako očekujemo onda ćemo biti prisiljeni da to produžavamo", naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, kontinuirano su u procesu nabavke novih doza vakcina protiv virusa korona.

"Preko 250.000 doza smo obezbijedili u neko dogledno vrijeme. Očekujemo da se realizuju i raniji ugovori nabavke preko Evropske unije. Od 30.000 vakcina koji su donacija Turske, Republici Srpskoj pripada oko 12.000 vakcina. Uplaćeno je 400.000 doza preko kovaksa ali nismo ih još dobili iza poznatih razloga. Razočarani smo ovim sistemom, ali nas uvjeravaju da će za mjesec, dva biti sve dobro. Uplatili smo 6,5 miliona evra za ove vakcine a nismo dobili nijedne", naglasio je Dodik.

Istakao je da imaju podatke da značajan broj osoba ne dolazi na posao jer je zahvaćen pandemijom virusa korona.

"Ovo samo ugrožava privredu, nama je važno ugostiteljstvo koje je imalo ozbiljan udar, iako se malo konsolidovalo. Pokušaćemo da pomognemo ako budemo mogli. Značajan broj ugostiteljskih objekata je kršio pravila, imao više gostiju nego što je propisano mjerama, te organizovao privatne i zatvorene zabave što mislimo da je najveći uzrok širenja virusa korona. Nećemo ugostitelje ostaviti same, razgovaraćemo i pokušati pomoći", kazao je Dodik.

Naveo je da na UKC RS danas nema slobodnih mjesta, te da je to više nego u epicentru pandemije u novembru prošle godine.

"Ako ne uvedemo ove mjere i ne zaustavimo kretanje virusa imaćemo oko 3.500 ljudi koji će tražiti bolničko liječenje. Mi ta mjesta nemamo. Pronašao bi se prostor, imamo i respiratore, ali nećemo imati dovoljno medicinskog osoblja koji će moći liječiti oboljele", zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije