Društvo

Dodik: Saborna crkva u Mostaru mitski objekat za srpski narod u Hercegovini

Dodik: Saborna crkva u Mostaru mitski objekat za srpski narod u Hercegovini
Foto: Srna | Dodik: Saborna crkva u Mostaru mitski objekat za srpski narod u Hercegovini

MOSTAR - Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, izjavio je danas da je Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru mitski objekat za srpski narod u Hercegovini i da je veoma važno obezbijediti sredstva za završetak ove svetinje.

"Ovo je mitski objekat za srpski narod u Hercegovini, cijeloj Srpskoj pravoslavnoj crkvi, jedan od najvećih hramova koje je ikada izgradila SPC. Zato je važno da smo danas ovdje", rekao je Dodik i dodao da je to pokazatelj sabiranja, okupljanja, snage, da se obnovi ova svetinja koja je srušena u "zločinačkom činu snaga hrvatske odbrane i muslimana".

"Vjerujem da je današnji dan važan po tome što je ovdje Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, ali i zato što ćemo, vjerujem, obezbijediti sve dodatna potrebna sredstva da završimo ovaj hram onako kako je i predviđeno projektom i da bude predat našim vjernicima, vjerujućem narodu. Drago mi je što vidim zaista mnogo ljudi ovdje koji su došli da budu zajedno", istakao je Dodik.

Patrijarh srpski Porfirije izrazio je uvjerenje da će brigom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i svih Srba uskoro biti završena i osveštana Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru, kako bi se u nju slivali vjernici.

On je istakao da se Dodik trudi koliko god može i razumije značaj i smisao crkve i institucije na čijem je čelu.

"Da se ovdje slivamo kao u priči sepet trešanja, kao trešnje, kao blagouhani miris u ovaj hram, i da postajemo ono što su trešnje u jednoj korpi, jedna familija, i ta jedna jedinstvena porodica - Srpska pravoslavna crkva i srpski pravoslavni narod, znajući ko je i šta je i šta mu je cilj, može istinski, otvorenog srca da grli sve druge narode", istakao je patrijarh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije