Društvo

Dodik: Zahvalnost Kini za vakcine, značajna količina ide i RS

Dodik: Zahvalnost Kini za vakcine, značajna količina ide i RS
Foto: N.N. | Dodik: Zahvalnost Kini za vakcine, značajna količina ide i RS

ISTOČNO SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je zahvalnost Vladi Narodne Republike Kine na odluci da donira BiH 50.000 vakcina protiv virusa korona, od kojih će značajna količina pripasti i Republici Srpskoj.

Dodik je uputio i pismo zahvalnosti predsjedniku Kine Si Đinpingu na ovoj značajnoj donaciji, ističući da je Kina i ovim činom još jednom pokazala veliku solidarnost i nesebičnost, naročito prema malim narodima, koji su u ovim teškim vremenima ostavljeni da se sami bore sa pandemijom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naveo je da bi uskoro trebalo da stigne prvi kontingent vakcina iz Kine, koje je Republika Srpska dogovorila sa kompanijom "Sinofarm".

"Zahvalan sam Vladi Narodne Republike Kine i kineskom predsjedniku Si Đinpingu na ovoj značajnoj donaciji, koja će nam sigurno pomoći u borbi protiv pandemije. Mi dugo radimo na jačanju odnosa i prijateljskih veza sa Kinom, i ova donacija je upravo rezultat te dugogodišnje saradnje sa kineskim vlastima, ali i poslovnim partnerima, od kojih je značajna Kompanija 'Sinofarm', koja gradi bolnicu u Doboju", istakao je Dodik za Srnu.

On je naglasio da će ova kompanija i dalje biti prisutna u Republici Srpskoj, te da će biti nastavljen rad na značajnim infrastrukturnim projektima.

Dodik je podsjetio da se većina projekata, koje su kineske kompanije realizovale u BiH, odnosi na Republiku Srpsku.

Na pitanje Srne da prokomentariše pokušaje ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković da sebi pripiše zasluge za donaciju kineskih vakcina, Dodik je rekao da je to, u najmanju ruku, smiješno.

"Kada je riječ o odnosima sa Kinom, jedino na čemu Turkovićeva radi jeste narušavanje bilateralnih odnosa dajući instrukcije koje su išle na štetu dobrih odnosa sa Kinom, bez saglasnosti Predsjedništva BiH", istakao je Dodik.

Srna podsjeća da je jedna od takvih instrukcija bila u oktobru prošle godine kada je Turkovićeva naložila da se BiH, bez saglasnosti Predsjedništva BiH, pridruži izjavi o ljudskim pravima u Ksijangu i Hong Kongu na 3. Komitetu 75. sjednice Generalne skupštine UN-a, o čemu je srpski član Predsjedništva obavijestio i kineskog predsjednika i čelnike UN-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije