Društvo

Dodik skinuo prvi otkos pšenice

Dodik skinuo prvi otkos pšenice
Dodik skinuo prvi otkos pšenice

GRADIŠKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je danas zvanično otvorio manifestaciju "Kosidba i vršidba 2012" u lijevčanskom selu Rogolji, rekao je da se na ovaj način čuva tradicija srpskog naroda.

"Tradicija je snažan način očuvanja identiteta srpskog naroda na ovim prostorima i zato podržavamo ovu manifestaciju. Drago nam je da je ona postala tradicionalna", rekao je predsjednik Dodik na ovoj manifestaciji, pred više od sedam hiljada posjetilaca.

Nakon obilaska eksponata starih i više od stotinu godina, predsjednik Dodik je pokazao i svoje umijeće sa kosom, koseći prvi otkos pšenice, koja je potom završila u staroj vršalici.

"Veoma mi je drago da je danas ovdje najveći broj omladine. Važno je da vide kako se nekad radilo i preživljavalo, te da je život na selu znatno napredovao", rekao je Dodik.

"Kosidbu i vršidbu 2012" podržala je i Vlada RS, a najveće zasluge za ovu besprijekorno organizovanu manifestaciju pripadaju domaćinu Savi Vasiljeviću.

"Sjećam se da su naši roditelji nekada radili po cijeli dan za pet ili deset kilograma brašna. Radilo se starim drvenim oruđima, volovima i konjima, a danas su nauka i tehnologija uznapredovali pa se proizvodi i preko sedam tona pšenice po hektaru. Ova manifestacija treba da pokaže koliko se napredovalo i da je život na selu sada mnogo lakši", rekao je Vasiljević.

Osim desetak starih drvenih kuća, vodenice i poljoprivrednih alatki starih preko stotinu godina, na današnjoj manifestaciji prikazani su i savremeni poljoprivredni proizvodi.

Vrijedni domaćini ispekli su na ražnju tri vola, kako bi počastili sve posjetioce "Kosidbe i vršidbe".

U kulturno-umjetničkom dijelu manifestacije nastupilo je više etno-grupa iz Lijevče Polja i Potkozarja, a posebnu atrakciju priredile su stare kočije i fijakeri, koji su učestvovali na defileu kroz Rogolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije