Društvo

Dodik skinuo prvi otkos pšenice

Dodik skinuo prvi otkos pšenice
Dodik skinuo prvi otkos pšenice
Srna

GRADIŠKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je danas zvanično otvorio manifestaciju "Kosidba i vršidba 2012" u lijevčanskom selu Rogolji, rekao je da se na ovaj način čuva tradicija srpskog naroda.

"Tradicija je snažan način očuvanja identiteta srpskog naroda na ovim prostorima i zato podržavamo ovu manifestaciju. Drago nam je da je ona postala tradicionalna", rekao je predsjednik Dodik na ovoj manifestaciji, pred više od sedam hiljada posjetilaca.

Nakon obilaska eksponata starih i više od stotinu godina, predsjednik Dodik je pokazao i svoje umijeće sa kosom, koseći prvi otkos pšenice, koja je potom završila u staroj vršalici.

"Veoma mi je drago da je danas ovdje najveći broj omladine. Važno je da vide kako se nekad radilo i preživljavalo, te da je život na selu znatno napredovao", rekao je Dodik.

"Kosidbu i vršidbu 2012" podržala je i Vlada RS, a najveće zasluge za ovu besprijekorno organizovanu manifestaciju pripadaju domaćinu Savi Vasiljeviću.

"Sjećam se da su naši roditelji nekada radili po cijeli dan za pet ili deset kilograma brašna. Radilo se starim drvenim oruđima, volovima i konjima, a danas su nauka i tehnologija uznapredovali pa se proizvodi i preko sedam tona pšenice po hektaru. Ova manifestacija treba da pokaže koliko se napredovalo i da je život na selu sada mnogo lakši", rekao je Vasiljević.

Osim desetak starih drvenih kuća, vodenice i poljoprivrednih alatki starih preko stotinu godina, na današnjoj manifestaciji prikazani su i savremeni poljoprivredni proizvodi.

Vrijedni domaćini ispekli su na ražnju tri vola, kako bi počastili sve posjetioce "Kosidbe i vršidbe".

U kulturno-umjetničkom dijelu manifestacije nastupilo je više etno-grupa iz Lijevče Polja i Potkozarja, a posebnu atrakciju priredile su stare kočije i fijakeri, koji su učestvovali na defileu kroz Rogolje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Šta sve nudi stranica Snaga lokalnog

Marketing tim / 25.09.2021 08:00

Imate ideju kako poboljšati život građana u svojoj lokalnoj zajednici, a trebaju vam sredstva, informacije ili partner da je ostvarite?

USAID | Šta sve nudi stranica Snaga lokalnog

Posjetite stranicu www.snagalokalnog.ba putem koje organizacije civilnog društva, institucije vlasti, poslovni sektor, građani, aktivisti i donatori mogu pronaći informacije i sredstva koja će im pomoći pri rješavanju konkretnih problema i unapređenju života u svojoj zajednici.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u Bosni i Hercegovini pokrenula je projekat "Snaga lokalnog" za pomoć zajednicama u BiH za razvoj kapaciteta koji će omogućiti održivi rast, povećanje građanskog angažmana i mobilizaciju raspoloživih lokalnih resursa.

U svakoj zajednici nastoji se identifikovati određen broj ljudi iz nevladinih organizacija, predstavnika poslovnog sektora i lokalnih vlasti koji bi zajednički radili na otklanjanju lokalnih problema. Ovom vrstom umrežavanja želi se postići održivost, da se lokalne zajednice u budućnosti ne oslanjaju isključivo na jedan izvor finansiranja projekata.

Svrha je da se sredstva koja dobijaju iz inostranstva i od međunarodnih donatora za otklanjanje problema iskoriste zajedno sa sredstvima koja već postoje u lokalnim zajednicama te da se ulažući sopstveni trud i investicije od lokalnih izvora i biznisa poboljšaju uslovi života građana.

U okviru projekta razvijena je web stranica www.snagalokalnog.ba, centralno mjesto i resursni centar putem kojeg se mogu pronaći donatori, partneri, pozivi za projekte,  razmijeniti ideje i primjeri dobre prakse uz pomoć kojih će organizacije civilnog društva i građani imati priliku da riješe probleme u svojoj lokalnoj zajednici.

Šta sve nudi www.snagalokalnog.ba?

Direktorij donatora sadrži informacije o programima, aktivnostima i geografskom području koje određeni donatori finansiraju, rokovima za prijave, kriterijima podobnosti, načinima apliciranja i kako ostvariti kontakt.

Snaga lokalnog kroz svoju bazu svih projekata u BiH omogućava i pristup apliciranju za određene projekte, kao i mogućnost objavljivanja poziva za projekte.

Trebaju li vam projektni ili poslovni partneri, posjetite  bazu korisnika,  koja funkcioniše na način da, ukoliko imate ideju, pretraživanjem baze korisnika možete pronaći sličnu organizaciju, instituciju ili preduzeće koje odgovara vašem profilu, odnosno partnera koji vam može pomoći u realizaciji ideje.

Uvid u listu eksperata iz različitih oblasti djelovanja, kao i pristup i unos dokumenata omogućen je kroz resursnu bazu. Jedan od alata stranice je i help desk putem kojeg možete dobiti odgovore vezane za pisanje aplikacija i ostala tehnička pitanja.

Baza organizacija napravljena je sa ciljem da se promovišu aktivnosti koje provodi civilno društvo, volonteri i ostali učesnici koji podržavaju ljude u potrebi, lokalne zajednice, pokazujući solidarnost i empatiju.

Na stranici se mogu pronaći i međunarodni i domaći pozivi uz mogućnost apliciranja kao i pozivi na  edukacije. Inspiraciju možete potražiti i među uspješnim pričama koje se redovno objavljuju na stranici, a odraz su dobre prakse u realizaciji ideja koje dovode do pozitivnih društvenih promjena.

Opcija next cloud služi za razvijanje zajedničkih ideja i projekata koji funkcionišu na komuniciranju i umrežavanju svih onih koji žele da prikažu svoje ideje, komuniciraju sa partnerima, kreiraju radne grupe i dijele zajedničke materijale.

Bez obzira na to da li ste pojedinac, organizacija, poslovni subjekt, javna institucija, medij, sindikat, aktivista ili neformalna grupa građana, ukoliko se registrujete na platformu Snaga lokalnog na raspolaganju su vam sve potrebne informacije i kontakti za razvoj lokalnih zajednica na jednom mjestu.

Najčitanije