Društvo

Dodijeljene Svetosavske nagrade istaknutim prosvjetnim radnicima

Dodijeljene Svetosavske nagrade istaknutim prosvjetnim radnicima
Foto: N.N. | Dodjeljene Svetosavske nagrade istaknutim prosvjetnim radnicima

I ti, oče duhovni ovoga osveštenoga stada i nastavniče, budi smeran bratiji, milostiv, pokazujući im svu očinsku dobru volju. Da, molim te: za sve se brini, sve čuvaj i sve trpi, pomaži, poučavajući, opominjući, učeći i tešeći, bolne isceljujući, nemoćne utvrđujući, malodušne bodreći, one koji greše vraćajući, sedamdeset sedam puta praštajući po reči Gospodnjoj, pripovijedao je Sveti Sava.

A upravo Svetosavskom nagradom za radnu/školsku 2020/2021. godinu Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nagradilo je 42 istaknuta nastavnika osnovnih i srednjih škola i vaspitača u Republici Srpskoj za postignute izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja učenika, odnosno djece u prethodnoj školskoj, odnosno radnoj godini.

Na osnovu pristiglih prijava na javni poziv za izbor kandidata za dodjelu Svetosavske nagrade odabrano je sedam vaspitača iz predškolskih ustanova, 24 nastavnika razredne i predmetne nastave u osnovnim školama te 11 profesora srednjih škola u Republici Srpskoj, kojima se dodjeljuje Svetosavska nagrada za postignute izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja djece i učenika i doprinos kvalitetnijem vaspitanju i obrazovanju u Republici Srpskoj u radnoj/školskoj 2020/2021. godini.

Kandidate za dodjelu Svetosavske nagrade, prema nivoima vaspitanja i obrazovanja, mogle su predlagati predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, stručni aktivi srednjih škola te strukovna udruženja vaspitno-obrazovnih radnika.

Svetosavska nagrada, koja se sastoji od Svetosavske povelje i novčane nagrade, ovogodišnjim dobitnicima dodijeljena je na svečanoj manifestaciji 28. januara 2022. godine u Dječjem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.

Riječi Natalije Trivić, ministarke prosvjete i kulture Republike Srpske

Ponosna sam na sve ovogodišnje dobitnike Svetosavske nagrade. Nagrađena su 42 vaspitača, stručna saradnika, nastavnika i profesora za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja i doprinos kvalitetnijem obrazovanju i vaspitanju u Srpskoj u školskoj/radnoj 2020/2021. godini. Sve dobitnike Svetosavske nagrade krase više od 15 godina radnog iskustva, izuzetna posvećenost u radu s djecom, brojne vannastavne aktivnosti, stalna usavršavanja, kao i inovativnost i kreativnost u radu, ali prije svega beskrajna dobronamjernost i strpljenje u radu s djecom. Prosvjetni radnici su lučonoše svetosavlja, što se ogleda u znanju koje prenose na svoje učenike. Zahvaljujući njihovoj predanosti, stručnosti te spremnosti da u doba pandemije okupljaju djecu da bi u kontinuitetu sticala znanja, ali i jačala najjače vrijednosti kao što su zajedništvo, druženje i učenje kroz igru učinili su isto što je činio Sveti Sava kroz svoj život.

Dobitnici Svetosavske nagrade u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja za radnu 2020/2021. godinu:

  • Nada Radoja, JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka,
  • Nada Božić, JU Dječji vrtić "Čika Jova Zmaj" Bijeljina,
  • Aleksandra Vujmilović, JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka,
  • Valentina Milačić, JU za predškolsko vaspitanje i obrazovanje djece "Lepa Radić" Gradiška,
  • Dražana Stupar, JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje "Princeza Katarina Karađorđević" Laktaši,
  • Milka Šiljegović, JU Dječji vrtić "Radost" Prijedor,
  • Vesna Malešević, JU Dječji vrtić "Naša radost" Prnjavor.

U ime svih dobitnika Svetosavske nagrade u oblasti predškolskog vaspitanja za "Nezavisne" govorila je Aleksandra Vujmilović, diplomirani pedagog, zaposlena kao stručni saradnik u  Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka.  "Djeca ne mogu da čekaju bolje vrijeme i bolje uslove, jer su sada djeca i sada treba da im pomognemo da razviju svoje kapacitete, da nose sa sobom što više sposobnosti i kompetencija koje su stekli u vrtiću i  koje će biti temelj za njihov razvoj tokom cijelog života", istakla je Vujmilovićeva. Završila je Filozofski fakultet Univerziteta u Banjaluci, a po pozivu Ministarstva prosvjete i kulture za izbor najboljeg didaktičkog rada osvojila je drugo mjesto za didaktičko sredstvo "slikarske priče".

Bila je edukator na seminarima "Igraoničkog programa", čiji cilj je bio obuka vaspitača za primjenu programa u godini pred polazak u školu. Osposobljena je za sprovođenje radionica s roditeljima "Rastimo zajedno", koje doprinose unapređenju partnerskog odnosa predškolske ustanove i porodice. Realizacijom edukativnih radionica s vaspitačima "Izgradi da bi se izrazio", "Vrteška o fazama v/o procesa", "Primjena STEM pristupa", "Vratite vrijednosti na zemlju", "Refleksija i samorefleksija vaspitno-obrazovnog rada vaspitača", "Komunikacija u vrtiću", "Ishrana u vrtiću", dala je svoj doprinos unapređenju vaspitno-obrazovnog rada. Objavila je brojne stručne radove i prezentovala ih u zemljama okruženja.

Dobitnici Svetosavske nagrade u oblasti osnovnog vaspitanja i obrazovanja za školsku 2020/2021. godinu:

  • Bojan Džilit, profesor razredne nastave, JU OŠ "Srbija" Pale,
  • Saša Davidović, nastavnik likovne kulture, JU OŠ "Sveti Sava" Foča,
  • Mirjana Skočajić, profesor razredne nastave, JU OŠ "Sveti Sava" Bileća,
  • Mirjana Albijanić, profesor engleskog jezika, JU OŠ "Petar Petrović Njegoš" Bileća,
  • Ljubimko Katanić, nastavnik razredne nastave, JU OŠ "Kosta Todorović" Skelani, Srebrenica,
  • Matija Menjić, nastavnik matematike, JU OŠ "Jovan Dučić" Šekovići,
  • Stanka Tomić, profesor razredne nastave, JU OŠ "Meša Selimović" Janja, Bijeljina,
  • Slavko Nikolić, nastavnik muzičke kulture, JU OŠ "Aleksa Šantić" Ugljevik,
  • Ljiljana Malinović, profesor razredne nastave, JU OŠ "Sutjeska" Modriča,
  • Ljuba Miholjčić, profesor geografije, JU OŠ "Sutjeska" Modriča,
  • Svjetlana Antić, profesor razredne nastave, JU OŠ "Branko Ćopić" Banjaluka,
  • Dragan Đurić, vjeroučitelj, JU OŠ "Branko Radičević" Banjaluka,
  • Tatjana Horina, profesor razredne nastave, JU OŠ "Nikola Tesla" Prnjavor,
  • Ljubica Moravac, nastavnica istorije i geografije, JU OŠ "Nikola Tesla" Prnjavor,
  • Vesna Zekanović, nastavnik razredne nastave, JU OŠ "Petar Kočić" Prijedor,
  • Draško Grbić, nastavnik informatike, JU OŠ "Petar Kočić" Prijedor,
  • Dušica Ilić, profesor razredne nastave, JU OŠ "Vuk Karadžić" Banjaluka,
  • Nevena Đukić, nastavnik istorije, JU OŠ "Dositej Obradović" Banjaluka,
  • Milena Đorojević, profesor razredne nastave, JU OŠ "Sveti Sava" Novi Grad,
  • Zdravka Radulović, nastavnik istorije i geografije, JU OŠ "Petar Mećava" Kostajnica,
  • Mirjana Danilović, nastavnik fizike, JU OŠ "Petar Kočić" Mrkonjić Grad,
  • Vesna Rokvić, nastavnik razredne nastave, JU OŠ "Branislav Nušić" Banjaluka,
  • Vera Dostić, diplomirani učitelj, JU OŠ "Sveti Sava" Foča,
  • Stojanka Radanović, profesor srpskog jezika, JU OŠ "Zmaj Jova Jovanović" Banjaluka.

Ispred dobitnika Svetosavske nagrade u oblasti osnovnog vaspitanja i obrazovanja za "Nezavisne" govorili su Bojan Džilit, profesor razredne nastave u JU OŠ "Srbija" Pale, i Nevena Đukić, nastavnik istorije u JU OŠ "Dositej Obradović" Banjaluka.

Nevena Đukić, nastavnik istorije, geografije, demokratije i ljudskih prava, zaposlena je kao nastavnik istorije u  Osnovnoj školi "Dositej Obradović" Banjaluka.

Ovom prilikom Đukićeva je istakla da su nastavnici tu da daju djeci krila, polet i zamah kojim bi otkrivali nove svjetove. U svom radu vođena je unutrašnjom motivacijom - ljubavlju prema profesiji, prema učenicima i stvaralaštvu. Učestvovala je u radu stručnog tima za razvoj nastavnog plana i programa za nastavni predmet istorija za šesti razred, na izradi uputstva za didaktičko-metodičko ostvarivanje nastavnog programa istorije u šestom razredu, te je član tima za rad na priručniku za nastavnike osnovnog vaspitanja i obrazovanja "Očuvanje nacionalnog identiteta i vrijednosti u kontekstu osnovnog vaspitanja i obrazovanja". Dobila je priznanje, odlikovanje, premijera Radovana Viškovića, zahvalnicu Istorijskoj sekciji na očuvanju tradicije i predanom radu, zahvalnicu za aktivno učešće na okruglom stolu "Značaj pozorišne umjetnosti na razvoj djece osnovnoškolskog uzrasta", zahvalnicu za izuzetan doprinos razvoju Civitas programa obrazovanja za demokratiju i ljudska prava povodom desotogodišnjeg jubileja i još mnogo toga.

Bojan Džilit, profesor razredne nastave, zaposlen kao nastavnik razredne nastave u Osnovnoj školi "Srbija" Pale, u radu se uvijek vodi mišlju da je uspješan onaj nastavnik kojeg vole djeca.

Samim iskustvom u radu s djecom i drugim poslovima u obrazovanju ovladao je odličnim nastavničkim vještinama, razvio sposobnost empatičkog razumijevanja, te posjeduje izuzetne metodičke i predavačke vještine implementirane u samom radu. Među priznanjima za rad s učenicima izdvaja prvo mjesto na Memorijalnom turniru "Petar Pandurević" u Palama, te drugo mjesto sa srebrnom plaketom na međunarodnom takmičenju "INOST mladih 2019", kao i specijalno priznanje o mentorstvu za rad "Dječja igra 'Veseli vozovi'". Vodio je i radionice o klimatskim promjenama na ekološki čistom području, kao i o snalaženju djece u prirodi.

Objavio je više stručnih radova, učestvovao  je u izradi modernizovanog nastavnog plana i programa za osnovnu školu 2013/2014. Član je Društva učitelja Republike Srpske te u okviru projekta "Dositej" osposobljen je za edukativnog trenera i dalje osposobljava nastavnike za rad u okviru elektronske učionice. 

Dobitnici Svetosavske nagrade u oblasti srednjeg obrazovanja i vaspitanja za školsku 2020/2021. godinu:

  • Sanja Cvijić Vučković, diplomirani inženjer građevinarstva, nastavnik građevinske grupe predmeta, JU Građevinska škola Banjaluka,
  • Jovanka Roćenović, profesor violine, JU Muzička škola "Vlado Milošević" Banjaluka,
  • Danijela Kozić, profesor matematike i informatike, JU Gimnazija Gradiška,
  • Radovan Marjanović, diplomirani inženjer elektrotehnike, nastavnik elektrotehničke grupe predmeta, JU Tehnička škola Gradiška,
  • Anđelko Starčević, diplomirani matematičar, nastavnik matematike, JU SŠC "Jovan Cvijić" Modriča,
  • Tijana Paunović, diplomirani matematičar za računarstvo i informatiku, nastavnik matematike, JU Ekonomska škola Doboj,
  • Stana Petrović, profesor fizike, JU Tehnička škola "Mihajlo Pupin" Bijeljina,
  • Aleksandra Radosavljević, diplomirani muzičar - pijanista, JU Muzička škola "Stevan Stojanović Mokranjac" Bijeljina,
  • Rade Majstorović, profesor matematike, JU SŠC "Milorad Vlačić" Vlasenica,
  • Valentina Nikolić, profesor srpskog jezika i književnosti, JU SŠC "Srebrenica" Srebrenica,
  • Milanka Mihajlović, diplomirani turizmolog, nastavnik turističke grupe predmeta, JU SŠC  "28. jun" Istočno Novo Sarajevo.

Aleksandra Radosavljević, diplomirani muzičar - pijanista u JU Muzička škola "Stevan Stojanović Mokranjac" Bijeljina, ispred dobitnika Svetosavske nagrade u oblasti srednjeg obrazovanja i vaspitanja za školsku 2020/2021. godinu za "Nezavisne" je istakla da bez ljubavi prema profesiji i ljubavi prema đacima uspjeh nije moguć.

Učenici iz klase Aleksandre Radosavljević su za skoro 30 godina pedagoškog rada  osvojili više od 70 nagrada na republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima. Samo školske 2020/2021. godine Radosavljevićeva je sa đacima osvojila 22 nagrade, od toga sedam specijalnih nagrada - LAUREAT, 13 prvih i dvije druge nagrade.

Zahvaljujući izuzetnim rezultatima učestvovala je u radu žirija na mnogim značajnim takmičenjima klavirista. Angažovana je i kao predavač na majstorskim kursevima za učenike, studente i nastavnike klavira. Radosavljevićeva je svoje znanje nesebično prenosila i na studente Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu, kao i na studente Akademije umjetnosti Univerziteta "Slobomir P", gdje je angažovana.

Od 2011. godine djeluje i kao umjetnički direktor "Slobomir međunarodnog muzičkog takmičenja", a od 2018. redovni je član Međunarodne istraživačke akademije nauke i umjetnosti u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije