Društvo

Dogovor o platama otkazao štrajk

Dogovor o platama otkazao štrajk
Foto: N.N. | Dogovor o platama otkazao štrajk

BIHAĆ - Sindikat liječnika i stomatologa u Unsko-sanskom kantonu obavijestio je javnost kako je postignut konačan dogovor s Vladom USK o svim spornim pitanjima i da neće biti najavljenog generalnog štrajka.

Podsjećamo, ovaj sindikat je prije tri sedmice zaprijetio ponovnim stupanjem u štrajk zbog nepoštivanja odredaba Kolektivnog ugovora kojeg su u novembru prošle godine postigli s Vladom USK.

Prema riječima Nermina Kurtagića,  predsjednika tog sindikata, Vlada se obavezala da će započeti obračunavati plate liječnika i stomatologa po novim koeficijentima, kako je to predviđeno novim Kolektivnim ugovorom.

"Postigli smo dogovor i o načinu plaćanja liječničkih dežurstava, što je bio dugo kamen spoticanja. U narednih nekoliko dana potpisaćemo anekse na Kolektivni ugovor, bar takav je dogovor", rekao je Kurtagić.

Podsjećamo da je ovaj sindikat zaprijetio novim generalnim štrajkom jer su im, i pored novog Kolektivnog ugovora, plate i dalje obračunavane i isplaćivane po starim, sada nevažećim koeficijentima.

U zdravstvenim ustanovama na području USK pravdali su to time da za povećanje plata nisu osigurana sredstva, te da bi to uzrokovalo ogromne finansijske probleme i ugrozilo normalno poslovanje.

Prema riječima Huseina Rošića, premijera USK, dodatna sredstva za povećanje ličnih primanja liječnika i stomatologa u ovom kantonu biće osigurana rebalansom Zavoda zdravstvemog osiguranja USK, čije je poslovanje u protekloj godini ostvarilo suficit.

Inače, liječnici i stomatolozi u USK su u proteklim godinama često okupljanjima i štrajkovima iskazivali nezadovoljstvo te isticali kako primaju najmanje lične dohotke u odnosu na druge kantone u FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije