Društvo

"Dogs Trust": Deset godina u BiH, i nastavljamo zajedno!

"Dogs Trust": Deset godina u BiH, i nastavljamo zajedno!
Foto: N.N. | "Dogs Trust": Deset godina u BiH, i nastavljamo zajedno!

Kako je bilo 2012. godine kada je "Dogs Trust" stigao u BiH Brojanje pasa 2012. godine pokazalo je da je samo u četiri gradske opštine Sarajeva na ulicama živjelo čak 12.000 pasa! Ovaj problem je u okviru istraživanja mišljenja javnosti koje je proveo UNDP proglašeno kao primarno sigurnosno pitanje zajednice.

2009. godine, nakon kontinuiranog provođenja "Dogs Trust" kampanja sterilizacije pasa, broj pasa samo u glavnom gradu je smanjen na oko 3.000! U oko 80% regija "Dogs Trust" aktivnosti, sigurno je spriječeno da na stotine hiljada novih pasa završi na ulici.

Fondacija "Dogs Trust" je prije tačno 10 godina pokrenula aktivnosti u BiH jer je vjerovala da, tada još novousvojeni (2009.), progresivni Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja daje jasne okvire za sistemsko i humano upravljanje populacijom pasa koje omogućava da psi više ne moraju da žive na ulicama. Zato je glavni cilj Fondacije "Dogs Trust" bio i ostao poduprijeti upravo ključne sistemske mjere Zakona i kroz stabiliziranje populacije pasa na ulicama, edukaciju i podizanje svijesti vlasnika i javnosti pomoći lokalnim vlastima koje su jedine obavezne i imaju kapacitete, nadležnosti i resurse da postepeno, ali sigurno i trajno, riješe ovaj problem.

Ali nije sve bilo tako jednostavno i lako. Prepreke su  tokom godina bile brojne, počevši od nedovoljnog veterinarskog kapaciteta za provođenje masovne sterilizacije, nerazumijevanja efikasnosti ove metode za trajno rješenje, otpora prema sterilizaciji vlasničkih pasa, do nedostatka inicijative nadležnih lokalnih vlasti.

Elementi zakonskog sistema sigurno rješavaju problem trajno i humano

Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja BiH daje jasne okvire za uspostavljanje sistema za upravljanje populacijom pasa kojim se postiže humano rješenje bez rizika da će se problem ponavljati.

Kako bismo bolje razumjeli mjere koje su propisane i koliko zapravo imaju smisla, počnimo od izvora pasa na ulicama i korijena problema!

Ali prije svega, da naglasimo: Sasvim je sigurno jedno, psima nije mjesto na ulici, jer to nije dobro ni za zajednicu ni za pse!

             Ko su "psi lutalice"?

Psi lutalice su, ili nedavno napušteni vlasnički psi, ili njihovi potomci.

To znači da je korijen problema - neodgovorno vlasništvo, i neodgovorno i neregistrirano držanje i uzgoj pasa!

Prepušteni sami sebi, ovi psi prisiljeni su da se sami snalaze za hranu, sklonište, i izloženi rizicima od stradanja, vremenskih neprilika, gladi i bolesti. Istovremeno, iako su uprkos teškim uslovima života mnogi napušteni psi miroljubivi i čeznu za ljudskom pažnjom, neki od njih u tako teškoj situaciji mogu predstavljati rizik zajednici.

Glavni izvor dotoka novih pasa na ulice je novo napuštanje i nekontrolirana reprodukcija.

Kada uzmemo sve navedeno u obzir, jasno je koje korake treba poduzeti, a svi oni su propisani Zakonom!

1.            Masovna sterilizacija i dodatna obrada pasa na ulici koja zaustavlja dalju reprodukciju, smanjuje rizike za zajednicu i pomaže psima da budu zdraviji! Ako znamo da samo jedna ženka na svijet može donijeti i do 12 kučića u jednom leglu, a da je svaka nova ženka reproduktivno zrela sa samo šest mjeseci, jasno je kako ova mjera djeluje!

2.            Nadzor nad držaocima pasa, sankcionisanje, edukacija i podizanje svijesti

Da bismo spriječili napuštanje i neadekvatno uzgajanje i držanje pasa, ključno je provesti mjere koje mogu osigurati samo lokalne vlasti i inspekcije. Jeste li znali da BiH sada ima državnu bazu podataka koja je propisana Zakonom? To znači da svaki pas mora biti registrovan, kao i njegovi vlasnici ili držaoci. Dostatan i adekvatan, sistemski nadzor nad vlasnicima, uzgajivačima, lovcima, skloništima, pansionima i svim drugim držaocima pasa, sigurno sprečava nesankcionisano napuštanje, dok edukacija i podizanje svijesti dugoročno, ali sigurno, pomažu da svi koji drže pse budu istinski odgovorni i prema njima i prema društvu.

3.            Skloništa, udomljavanje, nadzor nad psima koji privremeno borave u zajednici

Prema Zakonu, lokalne vlasti bile su obavezne da u roku od godinu dana od usvajanja Zakona uspostave skloništa za nezbrinute životinje i službe za humano hvatanje, kao i osiguraju masovnu sterilizaciju za pse.

Skloništa su jako važan element sistema jer omogućavaju humano zbrinjavanje i udomljavanje napuštenih pasa.

Međutim, jako je važno da ova skloništa budu registrovana i pod redovnim nadzorom inspekcija kako bi bila humana i kako ne bi postala prenatrpana.

Masovna, prenatrpana skloništa brzo postaju prava noćna mora i za pse, jer vrlo brzo postanu neuslovna, a za lokalne vlasti ili druge koji su nadležni za finansiranje i održavanje postaju preskupa i neodrživa.

Zato je važno da u prelaznom periodu vodimo računa i o psima koji privremeno žive u zajednici. Mnogi napušteni psi spremni su i čeznu da imaju dom i vlasnika. Ali neki od njih, iako jako miroljubivi, sterilisani i obrađeni, i ne predstavljaju rizik ljudima, predugo su se navikli na svoj način života, i bilo bi rizično i za njihovo zdravlje i ponašanje da ih se smjeste u ograničen prostor.  Ujedno, ovi psi vrijede zajednici jer je "čuvaju" od mogućih novih pasa koji možda nisu ni zdravi ni miroljubivi, niti sterilisani, a koji bi sigurno došli u potrazi za hranom da nema ovih "komšijskih pujda". I u našoj sredini imamo brojne pozitivne primjere brige o ovakvim psima, a i dokaz šta se desi ako se ovi psi "uklone". To ne znači da psi treba da žive na ulici, kako smo već ranije napomenuli, već da je u situaciji kada već imamo ovako izražen problem, neophodno koristiti sve resurse vodeći računa o dobrobiti i zajednice i pasa.

Evo kako je "Dogs Trust" u toku 10 godina svog značajnog ulaganja i napora doprinio pozitivnim promjenama za pse i zajednicu

•             Spriječeno je na stotine hiljada novih napuštenih pasa

Kroz kampanje masovne sterilizacije pasa na ulici, "Dogs Trust" je finansirao sterilizaciju/kastraciju preko 100.000 pasa, od čega preko 70% pasa na ulicama, te za svakog psa i vakcinaciju protiv bjesnila, tretman protiv crijevnih parazita i mikročip, za pse na ulici dodatno i ušnu markicu i tetovažu. Ovim je spriječeno da na stotine hiljada novih pasa koji bi trpjeli život bez neophodne brige čovjeka, a koji bi mogli predstavljati i rizik zajednici, završi na ulici.

•             Pružena je značajna tehnička i finansijska pomoć lokalnim vlastima - jedinim koji su obavezni i koji mogu osigurati zakonsko rješenje

Ova istinski značajna podrška pomogla je da se broj pasa lutalica stabilizuje u mnogim regijama zemlje, a kroz tako vrijedno finansijsko ulaganje omogućila odgovornim vlastima da uz manje troškove iz budžeta, efikasnije i brže budu na putu ka trajnom rješenju.

•             Evidentne pozitivne promjene u svijesti i ponašanju

U široj slici "Dogs Trust" je kroz edukaciju i podizanje svijesti napravio zaista značajnu promjenu u svijesti i znanju brojnih publika i cijele javnosti!

•             Znatno ojačan veterinarski kapacitet

Zbog doprinosa "Dogs Trusta" u podizanju kapaciteta veterinarske struke, posebno što se male prakse tiče, mnogi vlasnici pasa sada imaju dostupnu kvalitetniju i povoljniju veterinarsku njegu za svoje ljubimce, bliže svom domu. Zahvaljujući ovoj edukaciji zapravo je i omogućeno provođenje kampanja masovne sterilizacije uz strogo poštovanje zakonskih i "Dogs Trust" procedura.

•             Spriječeno neželjeno ponašanje pasa i napuštanje

Vlasnici pasa su kroz "Dogs Trust" edukaciju u Školi za pse, te veliki broj javnih kampanja i događaja, mnogo bolje upoznati sa svojim obavezama i važnosti odgovornog vlasništva pasa. Veliki broj vlasnika koji ranije nisu bili spremni na to, odlučili su sterilisati svoje ljubimce, čime je spriječeno neželjeno ponašanje prouzrokovano reproduktivnim hormonima, te neplanirana legla koja nerijetko završe na ulici.

•             10 generacija educirane djece za sigurnost i odgovornost

Edukacijom djece dosegnuto je više generacija budućih vlasnika pasa, a djeca, kao najranjivija kategorija društva, naučila su kako da budu što sigurnija sa psima, te koliko je važno psa nabaviti adekvatno i o njemu se brinuti odgovorno do kraja njegovog života. Ovaj program je pozitivno djelovao i na roditelje i nastavnike koji su shvatili koristi ovakve edukacije kako za sigurnost i znanje djece, tako i za razvijanje empatije i samopouzdanja od malih nogu.

•             Naglašena je važnost udomljavanja

Ljubitelji pasa su dobili šansu da udome psa uz "Dogs Trust" pomoć i stručni savjet, a spašeni psi su dobili sretne i trajne domove u kojima uživaju i svojim vlasnicima donose radost i koristi za njihovo mentalno i fizičko zdravlje. Ovaj program je koristan na više nivoa i za cijelu zajednicu jer su kroz njega psi sa ulice zbrinuti, pa tako ne postoji rizik da postanu rizik bilo kome. Sve publike mnogo bolje razumiju koliko je važno dobiti stručnu pomoć kada nabavljaju psa.

Nakon 10 godina ulaganja i rada, ponosni na evidentno značajna postignuća, "Dogs Trust" nastavlja u novom "ruhu", ne više kao Predstavništvo, već kao Fondacija" Dogs Trust BiH", čiji osnivač je "Dogs Trust Worldwide"! Ova promjena samo potvrđuje opredijeljenost Fondacije "Dogs Trust" da nastavi pružati svoju podršku Bosni i Hercegovini, te otvara nove mogućnosti, uključujući širenje podrške i kapaciteta na cijelu regiju koja se nosi sa sličnim problemom. Budite i vi dio ove značajne priče, pratite i podržite naš rad i uključite se u pozitivne promjene kako bi naše društvo postalo odličan primjer humanog sistema za upravljanje psima, jer pas nije igračka, nego plemenito biće koje zaslužuje našu brigu za cijeli život!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije