Društvo

Pratite nas na Google news

Doktoriraju zbog posla, a ne zbog nauke

Doktoriraju zbog posla, a ne zbog nauke
Doktoriraju zbog posla, a ne zbog nauke
N. Umićević

BANJALUKA - Svake godine RS dobije oko 60 novih doktora nauka, a broj onih koji su stekli zvanje magistra ili specijaliste samo u 2013. godini bio je 329, podaci su Zavoda za statistiku RS.

Od 60 doktora nauka, koliko ih je to zvanje steklo u 2013. godini, većina ih je doktorirala u oblasti društvenih nauka (28), dok se ovim visokim naučnim zvanjem iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka može pohvaliti samo njih 11. Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u posljednjih 12 godina RS je bogatija za 468 doktora nauka, a najviše ih je (67) odbranjeno u 2012. godini. Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS pet doktora nauka čeka na posao, dok je taj broj za magistre 73.  Daleko veći broj je onih koji na posao čekaju sa zvanjem mastera.

"Nije toliki problem hiperprodukcija kadra, koliko to što je ogromna većina ovih doktorata iz sfere društvenih nauka. Doktorati su posljednjih godina uglavnom iz oblasti prava, ekonomije i menadžmenta, a to nije u skladu sa potrebama na tržištu", rekao nam je Duško Jakšić, ekonomski stručnjak.

On dodaje da se i na privatnim fakultetima ova zvanja najčešće stiču u oblasti društvenih nauka te da mnogi doktoriraju da bi pobjegli od posla koji trenutno rade, a ne da bi se stručno usavršavali.

"U posljednjih 10 do 20 godina doktorati služe da bi se pojedinci lakše zaposlili, a sve veći broj njih nije zasnovan na naučno-istraživačkom radu", poručuje Jakšić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poli Hammy Toast nova je zvijezda doručka!

Marketing tim / 14.08.2020 09:05

Usporite svakodnevne obaveze i priuštite si odličan doručak za zdrav početak dana! Nova pileća šunka Poli od sada je na raspolaganju u novom četvrtastom obliku, idealnom za pripremu toplih sendviča.

Poli | Nova Poli zvijezda je stigla!

Poliy Hammy Toast pažljivo je pripremljen iz pilećeg mesa najviše kvalitete. Ima strukture šunke, svijetlo roza boju i nježan miris. Sočan, mekan, lagan i ukusan idealan je za pripremu toplih sendviča za doručak, najvažniji obrok dana, ali i za različite druge ukusne zalogaje tijekom cijelog dana.

Poli već više od 40 godina svojim proizovdima zadovoljava vaša garstonomska čula željna najsočnijih zalogaja, zato nagradite svoj organizam i u novi dan zakoračajte kao pravi junaci.

Najčitanije